De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

De mooiste reuze dahlia's + verzorgingstips

Heb je ooit gehoord van de XXL dahlia of reuze dahlia? Deze speciale variëteit heet officieel "Dinnerplate Dahlia's" en staat bekend om zijn gigantische bloemen. Ze worden vaak gebruikt als blikvangers in tuinen en perken. Vooral de variëteiten Café au Lait en Fleurel zijn erg populair. Duik in de wereld van Dinnerplate dahlia's en krijg tips over het planten en verzorgen van deze prachtige bloemen.

De bijzondere kwaliteiten van dinnerplate dahlia's

Dinnerplate dahlia's zijn vooral populair vanwege de ongewone grootte van hun bloemen. Ze kunnen een diameter tot 30 cm bereiken, wat aanmerkelijk groter is dan de meeste andere dahliasoorten. Vanwege hun imposante uiterlijk worden ze vaak reuze dahlia's genoemd. Naast hun indrukwekkende uiterlijk worden deze variëteiten ook gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan kleuren, dus er is voor ieder wat wils. 

Planttips voor dinnerplate dahlia's

Dahlia's zijn tropische planten en geven de voorkeur aan een zonnige plek met minstens zes uur direct zonlicht per dag. Kies een plek in de tuin die goed gedraineerd is, want wateroverlast kan de wortels van de dahliaknollen beschadigen. De grond moet ook los zijn en rijk aan voedingsstoffen. De beste tijd om dinnerplate dahlia's te planten is in de lente na de IJsheiligen, zodra er geen vorstgevaar meer is. Je kunt reuzendahlia's ook binnenshuis in potten voortrekken om ze een voorsprong op de bloei te geven.

Ondersteun de grote bloemen

Een uitdaging bij het kweken van dinnerplate dahlia's is het ondersteunen van de te grote bloemen. Door hun gewicht hebben de bloemen de neiging om van de hoofdstengel af te hangen of af te breken. Om dit te voorkomen, kun je de dahlia's omringen met stokken of speciale dahliasteunen. Bevestig de steunen direct na het planten van de dahlia's om te voorkomen dat je de wortels beschadigt als de planten al gegroeid zijn. Steek de stokken ongeveer 10-15 cm diep in de grond, dicht bij de stam van de jonge planten. Wikkel voorzichtig tuintouw of zacht touw om de stokken en bind ze om de plantenstengels om extra steun te geven. Zorg ervoor dat je de steunen niet te strak vastmaakt om de stengels niet te beschadigen.

Verzorgings- en planttips voor dahlia's in één overzicht

Om je XXL dahlia's zo lang mogelijk gezond en kleurrijk te houden, moet je een aantal verzorgingstips opvolgen

  • Standplaats: Dinerplatedahlia's geven de voorkeur aan zonnige plekken met een voedselrijke bodem. Kies een plek waar ze minstens 6 uur direct zonlicht krijgen.
  • Plantdiepte: Plant de dahliaknollen ongeveer 10-15 cm diep. Geef grondig water na het planten om de grond vochtig te houden rond de knollen.
  • Plantafstand: Plant de dahliaknollen ongeveer 45-60 cm uit elkaar want de  Dinnerplatedahlia groeit vrij omvangrijk. Ze worden meestal minimaal 1 meter hoog en groeien breed uit.
  • Water geven: Zorg ervoor dat de dahlia's voldoende water krijgen, vooral tijdens de warme zomermaanden. Geef regelmatig water, ongeveer 2-3 keer per week, maar vermijd wateroverlast.
  • Bemesting: Bemest je dinnerplate dahlia's regelmatig met een geschikte bloemenmeststof om hun groei en bloei te bevorderen.
  • Ondersteuning: Door hun grootte en zware bloemhoofd hebben dinnerplate dahlia's de neiging om door te buigen. Gebruik stokken of speciale plantensteunen om ze te ondersteunen.
  • Uitgebloeide bloemen: Zorg ervoor dat je uitgebloeide bloemen eruit knipt, dan blijven er nieuwe bloemen komen totdat het gaat vriezen
  • Overwintering: In regio's met koude winters moeten de dahliaknollen in de herfst gerooid en met de zand vorstvrij opgeslagen worden. Overwinter ze op een droge en koele plek. Er is geen extra ventilatie nodig. Tocht is slecht voor de knollen

 

De populairste dahlia's

Er zijn verschillende dinnerplate dahlia's in ons assortiment. Twee daarvan in het bijzonder zijn al jaren bestsellers bij onze klanten. We vertellen je daarom graag meer over deze twee soorten:

  • Reuze Dahlia Café au Lait: De Café au Lait dahlia is terecht genoemd, want de bloemhoofdjes doen inderdaad denken aan een kopje geurige koffie met een scheutje melk. De bloemen variëren in kleur van crème tot delicate roze tinten en creëren een romantische en warme sfeer. Café au Lait brengt een elegante en tijdloze schoonheid in elke tuin met zijn ronde, volle en perfect symmetrische vorm. Inmiddels is deze dahlia verder ontwikkeld en is hij ook verkrijgbaar in drie andere spannende kleuren: in sterk roze (Café au Lait Rose) en zachtroze gestreept (Café au lait Twist) en in zachtroze (Café au lait Royal). Met onze "Café au Lait" dahliamix haal je alle vier de soorten in huis!
  • Reuze Dahlia Fleurél: Een ander highlight onder de Dinnerplate dahlia's is de variëteit Fleurél. De prachtige bloemblaadjes zijn stralend wit. In combinatie met het rijke groen van de bladeren brengt deze reuzendahlia frisheid en lichtheid in de tuin en geeft het een vrolijke sfeer. De Fleurél is een lust voor het oog en trekt op magische wijze de aandacht.

 

Dinnerplate_Dahlias

Foto: Dahlia Café au Lait, Dahlia Café au lait Royal, Dahlia Fleurél, Dahlia Café au Lait Rose, Dahlia Café au Lait Twist

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.