De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Een Amaryllis overhouden, hoe doe je dat?

De Hippeastrum is de bloem die wij in de volksmond als Amaryllis of Ridderster kennen. Deze tropische bloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft in de 19e eeuw haar weg gevonden naar Nederland. De bloemen worden vaak geassocieerd met de wintermaanden, vooral de rode Amaryllisbloemen zijn prachtig rond de Kerstperiode.

Toch bloeit de Amaryllis niet alleen in het najaar. Tot in het late voorjaar zijn de bollen nog te verkrijgen en door het ‘overhouden’ van een Amaryllisbol kun je er zelfs nog langer van genieten! Als je een Amaryllisbol overhoudt, betekent dat dat je de bol behandelt en bewaart om de bloem meerdere jaren achter elkaar te laten bloeien.

‘Door het ‘overhouden’ van een Amaryllisbol kun je er zelfs nog langer van genieten!’

Wij krijgen bij QFB Gardening vaak de vraag hoe dat moet, een Amaryllis overhouden. Met behulp van de onderstaande stappen en tips helpen we je graag op weg!

 

Een Amaryllisbloem bloeit ongeveer een maand. Aan het eind van de bloeiperiode begint de bloem langzaam zijn pracht en praal te verliezen. Dit is hét moment om aan de slag te gaan met je Amaryllisbol. Snij de steel van de bloemstengel ongeveer 3 tot 5 centimeter boven de bol af, maar laat de bladeren zitten. Zij zijn essentieel voor de energievoorziening van de bol. Afhankelijk van het weer buiten, laat je de bol in de pot zitten of plant je deze buiten in de volle grond. Je laat de bol gedurende 6 maanden in de grond en je houdt de aarde licht vochtig.

Na 6 maanden laat je de bol en de aarde drogen door 3 weken geen water meer te geven. Daarna haal je de bol uit de aarde en laat je hem bij kamertemperatuur 2 weken lang goed drogen. De bladeren zullen nu ook verdrogen en hen snijd je er dan ook af. Ook kun je de buitenste rokken van de bol eraf halen.

Een Amaryllis in het wild blijft het hele jaar groen, maar geeft alleen in de zomerperiode bloemen. Om een winterperiode na te bootsen voor de bol, bewaar je hem 8 weken lang droog en koel, bijvoorbeeld in de schuur, garage of voorraadkast.

Hierna plant je de bol opnieuw in een pot met aarde en geef je matig water totdat er groen blad verschijnt. Nu kun je wat meer water gaan geven en eens per 2 weken voeding aan het water toevoegen. Na ongeveer 8 weken zal de Amaryllis weer gaan bloeien. Heeft de bol kleine extra bolletjes? Verwijder deze bolletjes en plant ze los in een pot, deze bolletjes kosten de grote bol namelijk te veel energie.

Amaryllis overhouden Droge Amaryllis

Tip: Weet je voor het planten van de Amaryllis al dat je hem wilt gaan overhouden? Dan kun je de wortels inkorten. Hierdoor is de kans groter dat het overhoudproces slaagt. Let op: als je de wortels inkort, worden de bloemstelen minder lang.

Meer weten over het planten en verzorgen van Amaryllissen? Neem contact op met onze klantenservice! Bekijk ons aanbod Amaryllisbollen en onze Wax Amaryllissen!

P.S. Wax Amaryllisen hebben voldoende voeding in de bol om slechts 1x te bloeien.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Verwante artikelen
Amaryllis Minerva
Amaryllis Minerva
1 stuk
€ 9 , 99