Gratis bezorgd vanaf € 50,-
100% Bloeigarantie
Snelle levering
+31 252 258 242

Veelgestelde vragen

Schroom niet om vragen te stellen aan onze klantenservice. Dit kun je doen via e-mail, telefoon en ons contactformulier. Hieronder lees je de meest gestelde vragen inclusief antwoorden.

 

Bestellingen

Wanneer kan ik mijn bestelling verwachten?

De bloembol is een seizoensgebonden natuurproduct en kan daarom niet het gehele jaar door verzonden worden. De voorjaarsbloeiers versturen wij vanaf september t/m december en de zomerbloeiers versturen wij vanaf medio februari ongeveer half juni, zodat je ze op tijd voor de plantperiode in huis hebt. Na het plaatsen van je bestelling laten wij zo snel mogelijk weten wanneer de producten worden geleverd. 

Vanaf medio februari worden de zomerbloeiende bloembollen en vaste planten uitgeleverd. Zo kun je er ook voor kiezen om de knollen en bollen voor te trekken in pot. De bloembollen zijn al eerder te bestellen (pre-order) zodat je ruime keuze hebt!

Waarom worden de voorjaarsbloeiende bloembollen pas in september geleverd?

Het groeiseizoen van de voorjaarsbloeiende bloembollen loopt tot 1 juli. Hierna worden de bloembollen gerooid en verwerkt door de beste kwekers. Zij drogen de bloembollen en sorteren deze ook op maat en geschiktheid, opdat alleen de beste bloembollen in je tuin terechtkomen. Als dit hele proces is afgerond, worden de bloembollen bij ons afgeleverd en geproduceerd. Dit is een tijdrovend proces en duurt tot ongeveer september, vervolgens verwerken wij de bestellingen om te versturen.

Ik krijg mijn bestelling slechts deels geleverd, waarom is dat?

Als je in de pre-order periode (januari/februari) zomerbloeiers én (Wax) Amaryllisbollen of overige producten tegelijk bestelt, kan het zo zijn dat je niet je gehele bestelling in één keer ontvangt, je betaalt echter maar één keer verzendkosten (indien verzendkosten van toepassing zijn). De zomerbloeiende bloembollen worden in dat geval later geleverd: vanaf de tweede helft van februari, afhankelijk van de weersomstandigheden. De (Wax) Amaryllisbollen en overige producten zijn direct leverbaar.

Ik wil een pakketje bloembollen als cadeau naar een ander adres sturen. Kan dat?

Het is zeker mogelijk om een pakketje te versturen naar een ander afleveradres. Je hoeft alleen het juiste afleveradres in te vullen. Je kunt eventueel een ander factuuradres invullen, maar wij versturen nooit facturen of betaalgegevens naar het afleveradres. Zorg ervoor dat je je eigen e-mailadres invult, daar ontvang je de factuur. 

Ik wil het pakketje naar een ander land sturen is dat mogelijk?

Het is ook zeker mogelijk om een pakketje te versturen naar een ander land dan waar je zelf woonachtig bent. Let er dan op dat je op de juiste webshop bestelt. Klik op het juiste vlaggetje rechts bovenaan deze pagina. Voor pakketten binnen de Europese Unie (buiten Benelux, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk) bestel je op www.qfbgardening.eu. Voor Frankrijk op www.qfbgardening.fr Voor pakketten naar Duitsland of Oostenrijk bestel je op www.qfbgardening.de. Voor pakketten naar het Verenigd Koninkrijk bestel je op www.qfbgardening.co.uk. Voor pakketten naar de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen of Zwitserland bestel je via www.qfbgardening.com.

 

Klantgegevens

Ik heb een account aangemaakt maar kan niet inloggen. Hoe kan dat?

Het kan zijn dat het wachtwoord of gebruikersnaam verkeerd is ingetoetst of dat Caps Lock op het toetsenbord aan staat. Ook kan het zijn dat het wachtwoord nog niet heeft geactiveerd is. Deze kun je nogmaals activeren via de toegestuurde link in je e-mail. Ga naar 'mijn account' en klik op 'wachtwoord vergeten?'  om een het wachtwoord (opnieuw) te activeren. Heb je het bovenstaande geprobeerd, maar lukt het inloggen nog steeds niet? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via het contactformulier en/of telefonisch.

Mijn huidige wachtwoord werkt niet meer. Wat kan ik nu doen?

Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen via 'mijn account' bij 'wachtwoord vergeten?'. Er wordt een nieuwe activatielink naar je e-mailadres verstuurd. Je kunt nu een nieuw wachtwoord invullen.


Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld. We zullen je gegevens nooit aan derden verstrekken.
Wil je meer weten, lees dan onze privacy policy.

 

Betaalmethodes

Klarna

Waarom ontvang ik betaalherinneringen, terwijl ik al betaald heb?

Neem hiervoor contact op met Klarna. De klantenservice van Klarna helpt je graag verder.

Waarom wordt mijn Klarna bestelling afgekeurd?

Klarna bepaalt middels een kredietcheck of je achteraf kunt betalen. QFB Gardening heeft hier geen invloed op. Het kan zijn dat jouw bestelling door deze kredietcheck wordt afgewezen, in dat geval zal je een annulering terugkrijgen nadat je op "bestelling afronden" hebt geklikt. Bij vragen kunt je contact opnemen met Klarna via:
Internet: www.klarna.com
Telefonisch: 020-8082852

 

Bloembollen

Wanneer kan ik mijn bloembollen het beste planten?

De belangrijkste stelregel is dat je de voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar plant, vóórdat er langdurige nachtvorst aanbreekt. De zomerbloeiende bloembollen plant je het voorjaar pas weer ná de vorst (Na IJsheiligen, ongeveer vanaf half mei).

Hoe plant ik bloembollen?

Zorg dat de puntige zijde omhoog wijst en de platte zijde (de wortelkrans) naar beneden. Deze wijze van planten zorgt ervoor dat de bloembollen gelijkmatig opkomen. Als je de bloembollen in de grond strooit, bloeien ze ook, maar kunnen ze wat ongelijkmatiger opkomen.

Wat is de plantafstand en de plantdiepte van bloembollen?

De makkelijkste regel die over het algemeen geldt, is:

Plantafstand: 2 x de bolbreedte/bolgrootte afstand houden.

Plantdiepte: 2 x zo diep planten als de bolgrootte/bol hoog is.

Klik hier voor een uitgebreide plantinstructie.

Wanneer kan ik zomerbloeiers planten?

Wij adviseren om de zomerbloeiers te planten zodra er geen kans meer is op vorst: na IJsheiligen, vanaf ongeveer half mei. De temperatuur van de grond moet gemiddeld 13 °C zijn. Wanneer je de zomerbollen eerder plant, bestaat de kans dat de bollen gaan rotten omdat deze niet actief groeien. Uiteraard kun je wel kiezen om de zomerbloeiers eerder te planten op pot en voor te trekken (forceren) onder de juiste omstandigheden.

De zomerbloeiende bloembollen moeten worden geplant ná IJsheiligen, wat houdt dat in?

IJsheiligen is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten van IJsheiligen dateren uit het jaar 1000. De heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vierden hun naamdagen op de achtereenvolgende 11, 12, 13 en 14 mei. Temperatuurveranderingen kunnen je bollen en knollen veel schade aanrichten. Na half mei neemt de kans op nachtvorst af. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met meer zomers weer. Het is dus niet verstandig je zomerbloeiers voor die tijd al naar buiten te verplaatsen. Als de plantjes eenmaal in de vorst gestaan hebben is het waarschijnlijk te laat om ze nog te redden.

Hoe kan ik de zomerbloeiende bloembollen voortrekken in een pot?

Vanaf eind februari kunnen veel zomerbloeiers, zoals de knolbegonia´s binnen al in potten geplant worden. Op een lichte plek en bij een temperatuur tot circa 18 graden Celsius begint de groei. Vanaf half mei kunnen de potten naar buiten, of kunnen de planten in de volle grond gezet worden. Door het voortrekken van zomerbloeiers wordt bereikt dat bij de aanplant na half mei al gelijk hele planten buiten aangeplant kunnen worden, in plaats van de anders nog kale bollen of knollen.

Ik heb zomerbloeiende bloembollen en vaste planten binnengekregen, maar het is te vroeg om te planten (februari/maart/begin april). Hoe kan ik de bollen het beste bewaren?

Het is belangrijk om deze producten uit de doos te halen bij ontvangst. Deze levende producten hebben zuurstof nodig. Bewaar de bollen en knollen in een schuur of garage, op een donkere en koele plek om. Je kunt de zomerbloeiers ook voortrekken in een pot. Vanaf mei (na IJsheiligen half mei) kun je de zomerbollen en - knollen planten. Wij adviseren je te planten vóór de langste dag (21 juni). Vaste planten zijn vaak winterhard en kun je al eerder planten.

Kunnen bloembollen ook in potten worden geplant?

Veel bloembollen kunnen uitstekend in potten worden geplant. Let vooral goed op dat de pot goed kan draineren (bijvoorbeeld door een gat in de bodem). De potten moeten echter wel worden beschermd tegen de vorst. Je kunt dan bijvoorbeeld stro of noppenfolie om de pot doen of je zet de potten binnen in de schuur om na de vorstperiode weer buiten te zetten.
In ons assortiment vind je veel soorten die geschikt zijn om op potten te planten.

Hebben de bloembollen nog speciale grond of bemesting nodig?

Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk op elke grond, zolang de grond maar wel draineert. Bemesten is het eerste jaar zeker niet nodig, omdat een bloembol alle groeistoffen bij zich draagt. Voor bloembollen die je plant voor verwildering geldt dat je na de bloei wel wat moet bijmesten. Voor een uitgebreidere omschrijving, lees onze plantinstructie.

Moet ik de bloembollen water geven na het planten?

Als u de bollen plant in licht vochtige grond hoeft u geen water te geven. U kunt wel water geven om de grond wat mee aan te drukken, maar dit kunt u ook gewoon met de hand doen.

Kan ik de bloembollen in de grond laten staan en komen deze dan volgend jaar weer op?

Veel bolgewassen zijn geschikt om te verwilderen, echter niet alle. Voor u hebben wij een selectie gemaakt met de beste en mooiste soorten die zeer geschikt zijn voor verwildering.
Voor een uitgebreide uitleg en werkwijze kijkt u in onze plantinstructie.

Kan ik de bloembollen bewaren en deze op een later moment planten?

Wij sturen je bloembollen op het meest geschikte moment om te planten. Om de premium kwaliteit te bewaken, is het dus het beste dat je ze zo snel mogelijk na ontvangst plant. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je de bloembollen tijdelijk bewaren op een droge en koele plaats, bijvoorbeeld in je garage of kelder. Controleer regelmatig of er door de hoge luchtvochtigheid geen schimmel op de bollen groeit. Is dit het geval, dan kun je het beste de bloembollen even drogen en dan direct planten. Laat de bollen nooit in een dichte doos zitten. 

Op welke manier kan ik bloembollen beschermen tegen herten en knaagdieren?

Het is bekend dat herten en knaagdieren sommige bolgewassen niet kunnen weerstaan. Er zijn echter nog genoeg bolgewassen waarvan ze de smaak niet kunnen waarderen.

Ik woon in een warm klimaat. Moet ik mijn bloembollen een koude periode geven voordat ik ze plant?

Bloembollen hebben een koude periode nodig om te kunnen bloeien. In de meeste gebieden gebeurt dit ’s winters op natuurlijke wijze onder de grond, maar je kunt de bloembollen ook in de koelkast of op een andere koele plek bewaren. Je dient de bloembollen daar dan wel 6 tot 8 weken te bewaren, om ze zo kunstmatig hun koude periode te geven. Na die tijd kun je de bloembollen planten en verloopt het precies zoals in gebieden met een koudere winter.

Het heeft gesneeuwd en de bloembollen zijn al gegroeid. Kan dit kwaad en bloeien deze bloembollen nog wel?

Dit is zeker geen probleem. De sneeuw isoleert juist tegen de vorst en zal jouw bloembollen daarom uitstekend beschermen. De bloembollen zullen niet alleen geen vorstschade hebben, maar ook nog eens eerder bloeien dan bloembollen die sneeuwvrij zijn gehouden.

 

Vaste planten

Kunnen vaste planten de grond in als het nog vriest?

Vaste planten zijn vaak winterhard en kunnen geplant worden als er nog kans is op (nacht)vorst.