De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Dahlia’s in potten voortrekken

Wil je je tuin of balkon zo lang mogelijk versieren met kleurrijke dahlia's en kan je nauwelijks wachten om de eerste bloemen te bewonderen? Begin dan in de winter met het kweken van dahliaknollen in potten! Dahlia's voortrekken is mogelijk voor alle soorten dahliaknollen en is niet afhankelijk van een bepaald soort. Zelfs dahlia's die als volwassene plant niet in potten mogen staan, kunnen in potten worden gekweekt. We leggen uit hoe het werkt en waar je op moet letten!

Hoe kun je dahlia's voortrekken?

Dahlia's mogen pas in mei buiten worden geplant, wanneer het gevaar van nachtvorst geweken is. Buiten tonen Dahlia's meestal hun eerste bloemen in juli. Als je jouw dahlia's van tevoren in een pot voorkweekt, krijg je een voorsprong van tot wel 6 weken van de bloei en kan je dus nog langer genieten van de prachtige bloemen. De procedure is zeer eenvoudig en dankzij de losse stappen zelfs voor beginners gemakkelijk te volgen:

  • Begin met voorkweken in februari of maart
  • Begin met het planten van de dahliaknollen in een pot met drainagegaten.
  • Een substraatmengsel van aarde, veenmos en zand wordt aanbevolen.
  • Zorg ervoor dat de knollen rechtop staan en niet te diep in de aarde zitten. De aanbevolen plantdiepte voor dahlia's is 3-5 cm.
  • Geef vervolgens voldoende water zodat de grond vochtig, maar niet nat is.
  • Nu kan je de potten op een lichte en vorstvrije, niet te koude plaats zetten (bijvoorbeeld een tuinkas of serre). De temperatuur moet ongeveer 8-15 °C zijn.
  • Als je alles goed hebt gedaan, zullen de dahliaknollen spoedig de eerste spruiten laten zien.

Als je deze eenvoudige stappen volgt, kan je extra lang genieten van de pracht van jouw zomerbloemen.

Op welke locatie kan je beste dahlia's voortrekken?

De standplaats van dahlia's in potten moet zo licht mogelijk en niet te koud zijn. Een gemiddelde temperatuur van 8-15°C wordt aanbevolen. Dahlia's komen oorspronkelijk uit Mexico en zijn dus niet gewend aan koude temperaturen. Vorst zou de jonge scheuten beschadigen en Dahlia’s kunnen niet tegen vorst, dan bevriest de plant. Ideale plaatsen om de plant in potten te kweken zijn bijvoorbeeld de garage, serre, vensterbank of ook een verwarmde kas. Als je de dahlia's alleen in potten wil kweken en ze later wilt planten in de tuin, is het voldoende dat de pot iets groter is dan de dahliaknol. Als je laag groeiende dahlia's gedurende de zomer in de pot wilt laten bloeien, kan je vanaf het begin een grote pot gebruiken. Dit bespaart je onnodig verpotten.

Voorgekweekte dahlia's zijn sterker en bloeien rijker

De voorteelt van dahliaknollen heeft verschillende voordelen. Een voorgekweekte dahlia is buiten sterker dan een niet voorgekweekte dahlia, omdat deze al sterkere scheuten heeft en daardoor minder gevoelig is voor ongedierte. Dit komt omdat onder andere slakken dol zijn op de kleine verse blaadjes van de knol en regelmatig het verse dahliablad buiten opeten. Bovendien kan je de bloeitijd van de dahlia's tot 6 weken vervroegen door de knollen voor te kweken. Zo bloeien de planten nog steeds tot de eerste vorst, maar ook al in mei of juni. Zolang de dahliabloemen in bloei staan, moet je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen om de bloemenrijkdom op peil te houden.

Dahlia_voortrekken

Wanneer dahlia's buiten planten?

Laat de dahliaknol in de pot groeien tot de eerste scheuten verschijnen en het gevaar van extreme kou en nachtvorst geweken is. Een vuistregel hierbij is dat je kan beginnen met buiten planten na IJsheiligen (half mei).  De voorgetrokken dahliaknollen kunnen dan in de tuin worden geplant op een plaats in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Op zonnige plaatsen is de bloei van dahlia's bijzonder rijk. 

Welke andere zomerbloemen in potten voortrekken?

Je kan niet alleen Dahlia's in potten voorkweken, maar ook vele andere zomerbloeiende bloembollen of -knollen. Het is ook mogelijk om lelies, begonia's, cannas, agapanthus of gladiolen in potten te kweken en ze na de IJsheiligen buiten te planten. Het voorkweken van deze bloemen heeft ook dezelfde voordelen. 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.