De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

6 tips om dahlia's te snoeien voor een mooiere en weelderigere bloei

De dahlia is een prachtige zomerbloeier die zorgt voor een prachtig kleurenspel in de tuin. Om ervoor te zorgen dat hij zijn volle bloei kan ontvouwen, is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Het terugsnoeien van dahlia's wordt ook wel snoeien genoemd. Het snoeien van dahlia's heeft veel voordelen voor de plant, zoals het bevorderen van een gezonde groei tot de eerste vorst en extra weelderige bloei. In deze blogpost geven we je 5 tips voor een uitbundige bloei van dahlia's. 

1. Gebruik schoon en scherp tuingereedschap

Voordat je dahlia's gaat knippen, moet je ervoor zorgen dat je snoeischaar of mes schoon en scherp is. Het gebruik van bot of vuil gereedschap kan de plant verwonden en ziekten bevorderen. Maak je gereedschap schoon en/of scherp voor een optimale hygiëne.

2. Dahlia naar het planten snoeien

Knip dahlia's al in de eerste groeifase af, zodra zich twee tot drie paar bladeren hebben gevormd. Knip de toppen af. Dit stimuleert de vertakking van de plant en leidt tot een sterkere groei, meer stelen en meer bloemen. Door de toppen te verwijderen, wordt de energie van de dahlia verplaatst naar de zijscheuten.

3. Verwijder niet alleen de bloem, maar ook de steel

Bij het afknippen van dahlia's moet je niet alleen de verwelkte bloem afknippen, maar ook de stengel inkorten tot een nieuw blad of de eerste knop. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloeiwijzen te vormen en bevordert een gezonde ontwikkeling. Door verwelkte bloemen te verwijderen, bespaar je de bloem onnodige energie om de verwelkte bloem in stand te houden. In plaats daarvan kan de dahliabloem al zijn energie steken in de groei van nieuwe bloemknoppen. Als je vanaf het begin de uitgebloeide bloemen uit de Dahlia’s knipt houd je een mooie volle en compacte plant.

4. Kies het juiste moment om dahlia's te knippen

Idealiter knip je je dahlia's 's ochtends of 's avonds, omdat het waterverlies op deze momenten van de dag het laagst is. Wacht echter niet te lang met snoeien, want overrijpe bloemen zullen zaden vormen en nieuwe knoppen verhinderen te groeien. Let daarom goed op de conditie van de bloem en snoei hem op tijd.

5. Gebruik uitgebloeide bloemen als compost

Je kunt de verdorde bloemen ook gebruiken om je tuingrond te met compost te mengen! Knip hiervoor oude bloemen losse stelen en bladeren fijn en gebruik ze als compost door ze door de grond om de Dahlia’s te mengen. Dit geeft voedingsstoffen terug aan de grond en zorgt voor een goede bodemkwaliteit.

6. Vroege dahlia afsnijden voor de vaas

Als je de dahliabloemen met stelen afsnijdt voordat ze verwelkt zijn, kun je de planten nog steeds prachtig gebruiken als snijbloemen in de vaas. Veel dahliasoorten kunnen zo'n 5-8 dagen op de vaas blijven staan en brengen ook binnen vreugde. Snijd de stengel schuin af en zet de afgesneden dahlia's in water om hun schoonheid nog langer te behouden.

Het afknippen van verwelkte dahlia's is een belangrijke tuintaak die zijn vruchten afwerpt! Als je onze 5 tips opvolgt, ben je verzekerd van een uitbundige dahliabloei in de zomer, herfst en tot aan de eerste vorst!

dahlia snoeien

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.