De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

5 natuurlijke manieren om slakken weg te houden van dahlia's

Dahlia's zijn prachtige vaste bloeiers die onze tuinen kleurrijk opfleuren. Helaas zijn ze echter ook gevoelig voor plagen zoals naaktslakken. Deze kleine kruipertjes kunnen de tere bloemblaadjes en bladeren van een dahlia in een mum van tijd vernietigen. Gelukkig zijn er, als je geen chemische bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, een aantal natuurlijke manieren om slakken weg te houden en je dahlia's gezond te houden. In deze blogpost kijken we ook naar andere plagen die je dahlia's kunnen bedreigen en leggen we uit hoe je ze op natuurlijke wijze op afstand kunt houden.

Slakken weghouden van dahlia's

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om slakken uit de buurt van dahlia's te houden:

  • Mulchlaag: Plaats een laag organische mulch zoals schorsmulch rond de dahlia's. (Naakt-)slakken houden er niet van om over droge grond te kruipen, omdat ze dan slijm en hun levensnoodzakelijke vocht verliezen. 
  • Bierval: Slakken worden magisch aangetrokken door bier. Begraaf een diepe bak, zoals een glas of yogurtpotje, in de grond naast je dahlia's en doe er een beetje bier in. De slakken zullen worden aangetrokken door de geur die erin zit. Vergeet niet om het potje zeer regelmatig te legen, want je zult verbaasd zijn hoe goed de val werkt! Laat de slakken zo ver mogelijk van huis los, want slakken hebben een heel goed richtingsgevoel en een hereniging is anders gegarandeerd.
  • Dahlia's voortrekken: Slakken zijn dol op de verse, malse blaadjes van groeiende dahlia's. Een dahlia die binnenshuis al voorgetrokken is, zal al sterkere bladeren hebben wanneer hij buiten wordt geplant en zal daarom niet meer zo vatbaar en aantrekkelijk zijn voor de hongerige slakken. 
  • Zet een natuurlijke barrière op: Om te voorkomen dat de slakken überhaupt bij de dahlia's komen, kun je ook een slakkenhek gebruiken. Een slakkenhek kun je kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt en is zo gevormd dat de dieren er niet overheen kunnen. Zorg ervoor dat het hekje niet in contact komt met gras of bloemblaadjes, anders kunnen de slakken dit gebruiken als klimhulpmiddel.
  • Slakken verzamelen: (Naakt)slakken zijn nachtdieren en kunnen daarom het beste 's avonds verzameld worden. Zorg er ook hier weer voor dat je de slakken minstens 20 meter van je huis loslaat, zodat ze hun oriëntatievermogen verliezen.

 

Mieren en bladluizen op natuurlijke wijze bestrijden

Naast slakken zijn ook mieren en bladluizen een veelvoorkomend probleem in dahliatuinen. Gelukkig zijn hier ook natuurlijke middelen voor!

  • Koperdraad: als je koperdraad op het spoor van de mieren legt worden de geursporen van de mieren verstoort, ze raken in verwarring en raken ze de weg kwijt.
  • Ui afkooksel: Ui afkooksel kan zowel mieren als bladluizen ervan weerhouden om dahlia's aan te tasten. Zorg er ook hier weer voor dat je de slakken minstens 20 meter van je huis loslaat, zodat ze hun oriëntatie verliezen. Laat het mengsel afkoelen en zeef het dan. Besproei de aangetaste gebieden ongeveer om de 10 dagen. Tip: In plaats van uien kun je ook knoflook koken!
  • Lieveheersbeestjes: Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. Plant bloeiende planten, zoals goudsbloemen of dille, in de buurt van dahlia's om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken.
  • Neemolie: Neemolie is een organische oplossing voor ongediertebestrijding. Meng neemolie met water en besproei de dahlia's ermee. De olie werkt afschrikwekkend voor mieren en bladluizen. Tip: Voeg ook een beetje neemolie toe voor de bewatering, dit versterkt de wortels van binnenuit. 
  • Geurende Planten: Waar bladluizen zijn, zijn ook altijd mieren. De zoete stof die bladluizen afscheiden is een geliefd voedsel voor mieren. Ook hier geldt dat planten met een sterke geur een afschrikwekkende werking op bladluizen en mieren hebben. Denk aan Lavendel, Salie, Bieslook, Rozemarijn, Afrikaantjes (Tagetes), Basilicum. Als deze planten (die een hoge sierwaarde hebben) in de perken geplant worden, zullen de planten eromheen niet zo snel aangetast worden door bladluizen.

 

Huismiddeltjes zijn een goed alternatief

Je dahlia's op natuurlijke wijze beschermen tegen ongedierte kost een beetje moeite, maar het is zeker mogelijk. Met deze natuurlijke methoden kun je slakken, mieren, bladluizen en ander ongedierte effectief op afstand houden en je dahlia's in volle bloei houden. Probeer het gewoon eens en laat je betoveren door hun schoonheid, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hun gezondheid of het milieu!

 

Dahlia-Snail

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.