De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Bloemen op het balkon: Hoe plant je bloembollen of knollen in potten?

Balkonbakken en potten zijn een geweldige manier om je eigen balkon of terras een individueel tintje te geven. Je kunt ze gemakkelijk beplanten en ze bieden de perfecte mogelijkheid om van jouw favoriete bloemen te genieten waar jij dat wil. Maar welke bloemen zijn geschikt voor een balkonbak of pot? Wat zijn de voordelen van planten in potten en waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste bollen en knollen?

Welke bloemen zijn geschikt voor balkonbakken?

Balkonbakken bieden de mogelijkheid om veel verschillende soorten bloemen te planten en ze individueel vorm te geven. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor klassieke potbloemen zoals begonia's, tulpen, narcissen of hyacinten. Wil je een exotische sfeer, kies dan bijvoorbeeld voor dahlia's of calla's.

De keuze van de juiste bloem hangt volledig af van jouw persoonlijke smaak. Het enige belangrijke is dat je een soort kiest die goed geschikt is om in potten te worden geplant. Sommige soorten hebbenbijvoorbeeld meer water nodig dan andere, of meer zon. Je kan dus het beste vooraf uitzoeken wat de behoeften zijn van elke soort bloem, zodat je je achteraf geen zorgen hoeft te maken of de bloemen wel goed gedijen. Op onze website hebben we een lijst samengesteld van alle bloembollen- en knollen voor potbeplanting. Deze kun je vinden als je de filter 'geschikt voor in pot' activeert. 

Voorbeelden van zomerbloeiende balkonbloemen zijn:

  • Laagblijvende Dahlia's
  • Calla's
  • Begonia's
  • Montbretia's
  • Kuiflelies

 

Voorbeelden van voorjaarsbloeiende balkonbloemen:

  • Sommige soorten tulpen
  • Hyacinten
  • Anemonen
  • Narcissen
  • Krokussen
  • Muscari

 

Wat zijn de voordelen van balkonbakken?

Balkonbakken bieden veel voordelen. Ten eerste zijn ze gemakkelijk zelf te ontwerpen en ben je niet afhankelijk van voorgekweekte planten uit tuincentra. Ten tweede biedt het de perfecte gelegenheid om jouw favoriete bloemen te planten op plaatsen waar jij ze graag ziet. Bloembakken zijn ook relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen snel worden aangepast aan elk balkon. Bovendien kan je jouw balkon elk seizoen opfleuren met wisselende bloembollen of knollen. 

Hoe kies je de juiste bol of knol?

De keuze van de juiste bol is cruciaal voor het bloeisucces van een bloem in een pot. Er zijn veel verschillende soorten bollen en knollen en niet elke soort is geschikt voor elke balkonbak.

Enkele punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste bol zijn bijvoorbeeld:

  • De grootte van de bol: hoe groter de bol, hoe groter de plant meestal zal zijn. Let er dus op dat de bol niet te groot is voor jouw plantenbak. De aanbevolen plantafstand per bol staat vermeld in onze webshop bij de productspecificaties en op elke productverpakking.
  • De bloemkleur: De kleur van de bol moet natuurlijk passen bij jouw gewenste beplantingsplan. Voor een samenhangend kleurenconcept kan je bijvoorbeeld onze kant-en-klare bollenmixen voor balkon of terras gebruiken.
  • Bloeiperiode en hoogte: Bij de aankoop van balkonbloemen is het aan te raden verschillende bloeitijden en hoogtegroepen te combineren. Tip: Plant de bloembollen in de lasagne planttechniek om extra lang te genieten van een bloeiende balkonbak. Combineer bij voorbeeld krokussen, sneeuwklokjes, narcissen en tulpen in één pot en geniet van een lange bloei.

 

Wanneer is de beste tijd om bloempotten te beplanten?

Afhankelijk van de bloemsoort is de planttijd het voorjaar of het najaar. Voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen of hyacinten, plant je in de herfst vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiers zoals dahlia's of calla's plant je in het voorjaar, na de laatste nachtvorst. Je kan veel zomerbloeiende planten echter ook binnenshuis voor trekken, zodat je je balkon nog vroeger en langer met bloemen kunt versieren.

Hoe beplant je bloempotten?

Bloembollen- en knollen houden niet van wateroverlast. Daarom moet de bodem van de plantenbakken voorzien zijn van drainagegaten, zodat overtollig water ongehinderd kan weglopen. De bodemlaag in de plantenbak kun je bedekken met potscherven of hydrobolletjes, zodat de drainagegaten niet verstopt raken en er geen aarde wegspoelt. Daar bovenop kan de potgrond worden aangebracht waarin de bollen of knollen worden geplant. De respectievelijke plantdiepte van de bollen en knollen is aangegeven op onze productverpakking en bij de productspecificaties in onze webshop. 

De juiste pot

Het materiaal van de potten is geen criterium voor het planten van bloembollen. Een pot moet alleen diep genoeg te zijn om de bollen of knollen diep genoeg te kunnen planten. Je moet namelijk rekening houden met de onderste drainagelaag en ongeveer 3 cm potgrond onder de bollen, zodat de bollen ongehinderd kunnen wortelen.

 

balkon bloemen in pot

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.