De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Lasagnebeplanting

Lasagnebeplanting wordt ook wel etagebeplanting genoemd. Deze namen komen voort uit de wijze van planten (in lagen) van de bollen in een pot of in je tuin. Deze plantwijze heeft als groot voordeel dat, door het combineren van bloembollen met verschillende bloeiperioden, je op één plaats het hele voorjaar plezier hebt van bloeiende bloembollen. Hiermee fleur je niet alleen je tuin of terras op, maar ook je balkon!

Wat heb je nodig?

  • Een mooie diepe pot (het liefst een met een drainage gat) of een mooie plek in je tuin
  • Hydrokorrels of potscherven
  • 2 of 3 soorten bloembollen met verschillende bloeiperioden (meer mag ook)
  • Potgrond of tuinaarde
  • Een schepje

 

Voor lasagnebeplanting in de tuin heb je geen hydrokorrels of potscherven nodig.

Werkwijze

Stap 1

Leg onderin de pot een laag hydrokorrels of potscherven over het drainage gat. Hierdoor kan het water weglopen, maar niet de potgrond en zullen de bloembollen niet gaan rotten.

Stap 2

Kies 2 of 3 soorten bloembollen die op verschillende tijden bloeien. Combineer vroegbloeiers met middenbloeiers en laatbloeiers voor het beste effect. Anemonen en krokussen bloeien bijvoorbeeld vroeg, terwijl narcissen en hyacinten wat later bloeien en alliums nog later. Je kunt ook meer dan 3 soorten gebruiken, maar zorg dan wel dat je pot groot en diep genoeg is.

Stap 3

Leg een laagje potgrond op de hydrokorrels of potscherven en plant de eerste laag bloembollen. Bedek de eerste laag met ongeveer 3 cm potgrond en plant de volgende laag bloembollen. Herhaal dit totdat je alle bloembollen geplant hebt en bedek de laatste laag bloembollen met 5 cm potgrond of, bij wat grotere bloembollen, een laag van twee keer de hoogte van de bol. Hou bij het planten wel rekening met de bloeiperioden van de bloembollen. De laatbloeiers plant je als eerste en je sluit af met de vroegbloeiers.

Stap 4

Geniet in het voorjaar, week na week van een prachtig kleurfestijn op je balkon, terras of tuin.

Voor lasagnebeplanting in de tuin kun je stap 1 en de hydrokorrels of potscherven overslaan.

Lasagnebeplanting-doorsnede-sub

Tips

  • Plant bovenop de bollen winterviolen voor direct een kleureffect. Tevens bieden de viooltjes bescherming aan de bloembollen bij vorst.
  • Kies voor een mix van heel veel kleur voor een echte kleurexplosie of als je meer van rust houdt, alles in dezelfde kleur.
  • Heb je meerdere potten met bloembollen staan, zet deze in de winter op een beschutte plek bij elkaar voor extra bescherming.
  • Als het lang droog blijft, geef je bloembollen dan af en toe wat water.

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.