De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Zomerbollen overhouden

Als de zomer aan haar einde komt en de zomerbloeiers uitgebloeid raken, is het tijd om te zorgen dat ze vorstvrij kunnen overwinteren. Afhankelijk van de bolsoort kun je ze laten zitten of uit de grond halen. In deze blog lees je alles over het overhouden van zomerbollen.

Uit de grond halen of laten zitten?

De meeste Zomerbloeiers, zoals Dahlia’s, Canna’s en Begonia’s bevriezen als ze in de grond blijven zitten. Voor deze soorten is het beter om ze uit de grond te halen en te bewaren op een vorstvrije plek. Toch zit er verschil in de bewaarplek en in de tijd dat je de bloembollen en knollen naar binnen kunt halen. Dit lees je hieronder.

Bewaren in een pot

De Canna’s en Eucomis willen graag op tijd naar binnen en op een plek tussen de 10 en 12 graden staan. De Eucomis kan in de pot drogen, maar bij de Canna moet je eerst de stengels tot zo’n 10 centimeter afknippen. De wortelstokken kan je in een grote pot met potgrond bewaren en let hierbij op dat ze niet uitdrogen!

Goed laten drogen

De Gladiolen en Begonia’s willen graag eerst goed gedroogd worden. Voordat je de Gladiolen laat drogen, is het belangrijk dat je eerst het blad afknipt tot 10 centimeter. Vervolgens kan je de bladresten laten drogen. Vergeet niet om de oude knol te verwijderen! Beide bolsoorten bewaar je na het drogen op een plek waar het 5 tot 10 graden is in cocopeat of droge turf. 

Wacht tot de eerste nachtvorst

Voor de Dahlia’s is het beter om ze zo lang mogelijk buiten te laten staan. De reden hiervoor is dat zij bij lage temperaturen goede knollen vormen en veel reserves opslaan. Zodra het blad zwart is van de eerste nachtvorst, kun je ze uit de grond halen. De Crocosmia vindt het prima om in de grond te blijven zitten, als de grond ’s winters maar niet te nat is.

Controleer regelmatig de status!

Wanneer je de Zomerbloeiers overhoudt, is het belangrijk om maandelijks te controleren hoe het met de bloembollen en knollen gaat. Als de bewaarplek te nat is, kunnen ze namelijk gaan schimmelen. Vernieuw in dit geval het materiaal waarin ze bewaard worden. Vergeet niet om ze eerst goed te laten drogen, voordat je ze weer teruglegt! Het kan ook zijn dat de omgeving te droog of te warm is. Dit zie je als ze gaan verschrompelen en dan voelen ze niet meer stevig aan. Je kan dan proberen om ze licht vochtig te maken met een plantenspuit. 

Het is een hele kunst om de bollen goed te laten overwinteren. Houd er rekening mee dat het een natuurproduct blijft, waardoor wij niet kunnen garanderen dat de Zomerbloeiers het volgende jaar weer gaan bloeien. 

Zomerbollen-overhouden-sub

Zomerbloeiers voortrekken en planten

Zomerbloeiers alvast voor te trekken of te wachten en ze na IJsheiligen te planten. Verschillende Zomerbloeiers, zoals de Knolbegonia en Dahlia kan je vanaf eind februari al voortrekken. Dit doe je door ze te planten in een pot en ze op een lichte plek te zetten met een temperatuur van ongeveer 18 graden. Vanaf half mei (na IJsheiligen) kan je de potten naar buiten verplaatsen of de planten in de volle grond zetten. De reden om alvast voor te trekken is om te zorgen dat je half mei al hele planten ziet, in plaats van de anders nog kale bollen of knollen. Voortrekken is natuurlijk niet verplicht. Ze bloeien ook prachtig als ze na de laatste vorst zijn geplant. Na de laatste vorst is belangrijk, omdat Zomerbloeiers niet tegen kou kunnen en de kans er is dat ze het dan niet gaan doen. 

Wist je dat het ook mogelijk is om voorjaarsbollen over te houden? Lees het in ons blog met alle tips over het overhouden van voorjaarsbloeiende bloembollen!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.