De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Voorjaarsbollen overhouden, hoe doe je dat?

Het voorjaar is voorbij en de Voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid. Maar wat doe je dan met de voorjaarsbollen? We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om de bloembollen over te houden en hoe je dit kunt doen. Dat leggen we in deze blog graag aan je uit!

Welke voorjaarsbollen haal je uit de grond?

Er zijn zoveel bolsoorten, dus hoe weet je welke uit de grond moeten of juist kunnen blijven zitten? In principe geldt de regel dat gecultiveerde soorten, zoals de meeste Tulpen en Hyacinten, het beste uit de grond gehaald kunnen worden na het afsterven van de loof. De niet-gecultiveerde bolgewassen, zoals de meeste Krokussen en Narcissen, zijn soorten die verwilderen, waardoor ze kunnen blijven zitten in de grond. 

Laat het loof afsterven

Allereerst is het goed om te weten dat zolang de stengel en het blad nog groen zijn, je deze absoluut niet moet afknippen. Het loof moet namelijk helemaal afsterven. Dit ziet er niet mooi uit in de tuin, maar het is toch beter om te doen. Wel mag je de bloem afknippen, zoals bijvoorbeeld ook wordt gedaan bij de bloemenvelden in de bollenstreek. Maar waarom mag de bloem wel weggehaald worden en het blad niet? Dit komt omdat de bollen voeding uit het blad halen, zodat het volgend jaar weer kan groeien. Zodra het loof is afgestorven en geel wordt, kan je dit afknippen en de bloembollen uit de grond halen. 

Voorjaarsbollen-overhouden-sub

De bloembollen zijn uit de grond, wat nu?

Zodra de voorjaarsbollen uit de grond zijn gehaald, is het noodzakelijk om deze te drogen. Wrijf het vuil en aarde van de bol af, maar was ze absoluut niet met water! Bloembollen houden niet van veel nattigheid, want dan is de kans op rotten groot. Zijn de bollen helemaal netjes en droog? Dan kan je ze het beste in krantenpapier wikkelen en ze op een droge, koele plek bewaren. Doe dit liever niet op de grond, maar bijvoorbeeld in een kast. 

Opnieuw planten

Wanneer het najaar aanbreekt, kun je de voorjaarsbollen opnieuw planten. Oktober is de beste maand om dit te doen, maar het kan zolang er nog geen vorst is. Wij raden aan om de bloembollen op een andere plek te planten dan de vorige keer. Zo ga je verschijnselen van gebrek tegen en kan het maximale uit de bol gehaald worden. Daarnaast kan je de grond nog wat extra bemesten met bijvoorbeeld wat compost. Echter blijven de bloembollen wel een natuurproduct, waardoor er geen garantie is dat de bewaarde bollen het volgende jaar weer groeien.

Wist je dat het ook mogelijk is om zomerbollen over te houden? Lees het in ons blog met alle tips en tricks voor het overhouden van zomerbloeiende bloembollen!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.