De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Woelmuizen en Mollen verjagen met de Keizerskroon

Heb je het vermoeden dat je mollen of woelmuizen in je tuin hebt? De ongenode gasten zijn niet altijd direct herkenbaar, want woelmuizen vallen stilletjes onze planten in de tuin aan, meestal onder de grond, en eten wortels en, bij voorkeur, bloembollen. Visueel kun je ze herkennen aan de hopen die ze vormen. De heuvels van woelmuizen worden gemakkelijk verward met die van mollen. De heuveltjes zijn net iets platter en langer dan die van mollen. In tegenstelling tot mollen, die carnivoren zijn, zijn woelmuizen zuivere herbivoren en eten zij wortels, bollen, knollen, zaden en zelfs de schors van kleine bomen of struiken. Maar wat te doen tegen de muizen in de tuin die zich aan onze planten tegoed doen? Het hoeft niet altijd een chemisch middel te zijn! We presenteren een zacht huismiddeltje dat je kunt gebruiken om woelmuizen te verjagen:

De plant tegen woelmuizen en mollen: Keizerskroon

Woelmuizen en mollen zijn uiterst gevoelig voor geuren en houden daarom niet van sterke geuren. Je kunt hiervan profiteren door bollen te planten die van nature een sterke geur hebben. De Keizerskroon (Fritillaria) is bijzonder geschikt. De geur van deze planten is voor dieren niet te onderscheiden van de geur die door een vos wordt verspreid en wordt daarom door woelmuizen gemeden. Het is daarom bijzonder aan te bevelen meerdere Fritillaria in het perk te planten, zodat de geur zich over de hele tuin kan verspreiden. 

De beste standplaats voor Fritillaria

De beste plaats voor de keizerskroon is een matig zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin. Fritillaria houdt van niet te veel zon en geeft de voorkeur aan een goed doorlatende, vochtige grond. Als de Keizerskroon de perfecte omstandigheden ervaart, is hij zelfs geschikt om te verwilderen! Geef het zoeken naar een locatie wat tijd om meer dan één lente van je keizerskroon te genieten.

Fritillaria - slecht voor mollen goed voor insecten

De keizerskroon wordt gemeden door onbeminde gasten in de tuin, maar is een lust voor alle bijen en vlinders. Dit komt doordat de Fritillaria bijzonder grote druppels nectar in haar kroon vormt, waar bijen en vlinders dol op zijn! Er wordt zelfs gezegd dat kleine zangvogels zoals pimpelmezen of koolmezen zich tegoed doen aan de nectar.  

Keizerskronen combineren in de tuin

Door zijn grootte en dikke stengels valt de keizerskroon snel op in je tuin. Daarom kan deze plant het best worden gecombineerd met wat kleinere, tere bloemen. Tulpen of narcissen zijn perfect geschikt! Keizerskroon is er in drie kleuren: Geel (Lutea), rood (Rubra) en oranje (Aurora). Door hun kleur zijn ze zeer geschikt om te combineren met andere gele, oranje, rode of zelfs paarse voorjaarsbloeiers.

Keukenhof-2022-120-kleinfivJk4UpS6DOz

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.