De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Narcissen planten

Als een van de eerste herauten van de lente, luiden narcissen de kleurrijke lente in. Met hun fleurige bloemen fleuren ze ook donkere lentedagen op. Wanneer moet je narcissen planten en wat gebeurt er met narcissen na de bloei? We vertellen het je!

Wanneer narcissen planten?

Hoewel narcissen, in het voorjaar bloeien, moet je er wel op tijd aan denken om ze te planten, want de bollen hebben de vorst van de winter nodig om in het voorjaar mooie gele of witte bloemen te vormen. Narcissenbollen worden geplant in het najaar, voor de eerste vorst. Dit wordt aanbevolen omdat de narcissenbollen dan voldoende tijd hebben om wortel te schieten vóór de eerste vorst. De bodemtemperatuur moet idealiter al onder de 9 graden zijn, maar niet onder 0. Als je de narcissenbollen te vroeg in de herfst plant - wanneer het nog veel regent - is het mogelijk dat de regen ervoor zorgt dat de bollen gaan rotten. Gewoonlijk is de perfecte tijd om te planten van september tot december of zelfs januari als er nog geen vorst is. 

Wanneer is de bloeiperiode van de narcis?

De bloeitijd van narcissen verschilt naar gelang van de variëteit van de bolgewassen. Er zijn vroegbloeiende narcissen die de lente al in februari en maart inluiden met hun bloemen. Laatbloeiende narcissen produceren hun eerste bloemen soms pas in mei. Wil je zo lang mogelijk genieten van een zee van narcissen in je tuin? TIP: Plant dan een combinatie van vroeg- en laatbloeiende narcissenbollen. Op die manier kan je maanden lang genieten van nieuwe narcissen. 

Narcissenbollen: waar planten?

De beste plaats om een narcis te planten is in de zon of op een halfschaduwrijke plek. De meeste soorten groeien daar het best en niets staat in de weg dat de bollen volgend jaar bloeien. De grond moet zo voedselrijk mogelijk zijn en mag niet te vochtig zijn. Als de grond erg vochtig is - bijvoorbeeld door wateroverlast - kan de jonge bol gaan schimmelen en rotten.

Narcissenbollen planten

Zodra je een mooi, zonnig plekje voor je narcissen in de tuin hebt gevonden, kan je beginnen met planten! Als vuistregel geldt dat narcissenbollen twee keer zo diep moeten worden geplant als ze hoog zijn. In de regel moeten kleine narcissenbollen in een plantgat van ongeveer 10-12 cm diep worden geplaatst. Als je bloembollen bij ons koopt, dan kan je alle informatie over het plantproces vinden op de desbetreffende productpagina. Waarschijnlijk de bekendste narcis Tête à tête,  bijvoorbeeld, moet ook ongeveer 10-12 cm diep in de grond worden geplant en op ongeveer dezelfde afstand van de volgende bol.

 Blumenzwieblen_pflanzen

Het is belangrijk de grond los te maken voor het planten. De bloembol moet nu in de grond worden geplaatst met de punt naar boven. Bedek de narcissenbol vervolgens weer losjes met aarde. Druk de grond niet aan! Als de grond te vast wordt aangedrukt, krijgt de bol niet genoeg zuurstof en zal de jonge plant moeite hebben om zich een weg te banen door de harde grond. Na het planten moet je de grond goed water geven. Hierdoor zullen de narcissenbollen sneller wortelen.

Narcissen op pot planten?

Je kan narcissen ook in een pot of plantenbak planten. Zo kan je gemakkelijk vensterbanken, balkons of huisingangen laten schitteren. Net als in het perk, moet je de narcissen in de herfst planten. Je kan de pot gewoon buiten laten staan gedurende de winter. Als je het binnenshuis wil bewaren, dan moet de plaats donker en koel zijn (ongeveer 4°C), bijvoorbeeld in de kelder. De pot moet voldoende groot zijn (ten minste 25 cm diep). Het is belangrijk dat de narcissenbollen voldoende water krijgen, maar dat er geen water in de plantenbak blijft staan, want dan bestaat het gevaar dat de narcissenbollen gaan rotten. Zorg ervoor dat er gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtollig vocht kan weglopen. Planttip: Je krijgt een bijzonder goed resultaat als je narcissen in groepen plant en narcissen uit verschillende bloeiperioden en hoogtegroepen combineert. Gebruik hiervoor de lasagne beplanting . 

Narzissen_Fotoreihe

Narcissen uitgebloeid - en nu?

Is je ooit opgevallen dat je in de lente overal narcissen ziet oplichten in parken, bossen of langs de weg? Dat komt omdat narcissen geschikt zijn om te verwilderen. Dit betekent dat de bollen elk jaar terugkomen en na de bloei zelfs ondergronds nieuwe bollen vormen. Dit betekent dat narcissen niet alleen elk jaar terugkomen, maar zich ook voortplanten. Vaak wordt de bloei wel elk jaar steeds iets minder. 

Net als bij andere wilde bloemen is het niet nodig narcissen na de bloei af te snijden. Als de narcis verwelkt is, moet je de bladeren laten zitten tot ze verwelkt zijn. Dan kan je ze er gewoon afplukken. Dit komt omdat de verdorde bladeren de bol waardevolle voedingsstoffen leveren die hij nodig heeft om de winter te overleven.

Narcissen combineren met andere voorjaarsbloeiers

Voor een mooi tuinbed is het het beste om voorjaarsbloeiers uit verschillende groepen te combineren. Narcissen (Narcissus), bijvoorbeeld, staan prachtig samen met krokussen (Crocus), sneeuwklokjes (Galanthus) of tulpen. Zo kan je de grijze winterdagen al in februari bestrijden.

Als je geen tijd of inspiratie hebt om je eigen combinatie samen te stellen, waarom gebruikt je dan niet een van de bollenmixen die door onze experts zijn samengesteld? Zo hebben wij bijvoorbeeld een puure narcissenmengsel of het bloembollen pakket "Everlasting Spring",dat je dankzij de samenstelling en de verschillende bloeitijden het hele voorjaar lang zal verblijden met de bloemen van steeds weer andere bollen.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

  • Narcissen

    In tegenstelling tot wat er staat in het artikel over narcissen, is het wel verstandig om de uitgebloeide narcissenbloemen af te knippen. Anders gaat er energie verloren in zaadvorming. Laat de bladeren wel staan.

  • Narcissen

    Beste Annerie,
    bedankt voor je feedback! Het antwoord van onze bloembollenexpert is als volgt:
    "Bloembollen vermeerderen zich door zowel generatieve (via bloemen en zaadvorming) als vegetatieve (via bladeren en voedselopname) vormen. Na het uitbloeien zorgen de bladeren ervoor dat er voedsel naar de bol gaat, waardoor de bol kan overleven en het volgende jaar weer kan bloeien. Hoewel zaadvorming energie vergt, krijgt de bloembol daarna voldoende energie om te groeien. Het is dus mogelijk en verstandig om de bloemen niet af te knippen"