De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Krokussen planten en verzorgen

De herfst is de beste planttijd! Dit geldt ook voor krokusbollen. Krokussen behoren tot de eerste bollen die in de lente hun bloemen laten zien. Wij leggen je graag precies uit hoe je krokussen moet planten en waar je op moet letten!

Wanneer worden krokusbollen geplant?

De voorjaarsbloeiende krokussen bloeien bijna tegelijk met de sneeuwklokjes en zorgen voor een prachtig tuinbeeld in het vroege voorjaar. Afhankelijk van de soort bloeit de bol van de krokus tussen februari, maart en april. Krokussen moeten in de herfst worden geplant. De bloembollen moeten vóór de eerste vorst in de grond worden geplaatst, met de punt naar boven. Krokussen geven de voorkeur aan een zonnige plek in de tuin.

Het planten van krokussen in bedden en potten

Krokussen zien er in de tuin het mooist uit als je veel bollen bij elkaar plant. Omdat krokussen gewoonlijk niet hoger worden dan 15 cm, maken ze een bijzonder grote indruk wanneer ze in groepen worden geplant. Plant ze niet in een rechte lijn, maar willekeurig. Dit geeft een speels effect. Neem gewoon een paar krokusbollen in de hand, gooi ze in het plantgat en plant ze waar ze gevallen zijn. Voor een echt kleurenspektakel kan je verschillende krokussoorten en kleuren mengen. De beste plantdiepte voor krokussen is 4 tot 6 cm. Houd de grond in de herfst vochtig, maar zorg ervoor dat de bollen geen natte voeten krijgen. Door wateroverlast kunnen de bollen gaan rotten. Bij strenge vorst in het voorjaar kun je de aarde afdekken om schade te voorkomen. Krokussen zijn zeer geschikt om in potten te planten, zodat ze zelfs in huis kunnen bloeien. Het is echter belangrijk dat je de vers geplante krokussen eerst op een zeer koele plaats zet of ze eerst in de tuin plant om ze na de winter naar binnen te halen. Dit komt omdat de bollen van krokussen de kou van de winter nodig hebben om hun prachtige bloemen te ontwikkelen. Krokussen zijn ook een geweldige toevoeging aan een bloembollenlasagne. Combineer bijvoorbeeld krokusbollen met narcissen en tulpen uit verschillende hoogtegroepen in één pot. Zo heb je maandenlang bloeiende potplanten.Krokus_planten

 

Het planten van krokusbollen in het gazon

Krokusbollen kunnen, net als narcissen, ook in het gazon worden geplant. Voordat je gaat planten, moet je eerst het gazon maaien. Dit maakt het makkelijker om te werken. Knip een stuk gazon uit om te planten en verspreid de bollen over de grond met de punt naar boven. Vergeet niet dat krokussen verwilderen en zich vermenigvuldigen. Plant de bollen dus op enige afstand van elkaar (ongeveer 6-8 cm), zodat ze nog voldoende ruimte hebben om zich in de loop der jaren te vermenigvuldigen. Leg dan het gras weer op de krokusbollen en geef het gazon daarna water zodat het gras weer goed kan groeien.

Het enige waar je geduld mee moet hebben is het gras voor het eerst maaien in de lente ten behoeve van de krokussen. Zolang het blad van de vroegbloeiers nog groen is, kun je beter nog niet maaien. Dit omdat de bollen nog niet klaar zijn met reproduceren. Wacht met maaien tot het blad verdord is, dan kan je volgend jaar weer genieten van een tuin vol kleurrijke plekjes.

Nectar wanneer andere vroegbloeiers nog slapen

In het vroege voorjaar hebben bijen, vlinders en andere insecten het meestal moeilijk om voldoende nectar te vinden. Door zijn vroege bloei en wijd open bloemen is de krokus bijzonder gewild en een belangrijke voedselbron voor insecten.

Combineer verschillende krokussoorten

Krokussen zijn kleurrijke blikvangers in elk pot, container of gazon. Als je krokussen in groepen en in verschillende soorten bij elkaar plant, is het resultaat een waar kleurenspektakel. Je kunt bij ons kant-en-klare krokus mixen kopen om in de herfst een geweldige basis te creëren voor prachtige bloemen in de lente. Vanwege de vergelijkbare bloeitijd is een combinatie van krokus en sneeuwklokje of winterakoniet altijd bijzonder populair en harmonieus. Laat je fantasie de vrije loop bij het planten!

Krokussen verzorgen

Als je krokussen plant, hoef je je achteraf nauwelijks zorgen te maken. Alleen houdt de krokus, net als veel andere bolgewassen, niet van wateroverlast. Wanneer je in een pot plant, moet je ervoor zorgen dat het water gemakkelijk kan weglopen. Krokusplanten hebben geen bemesting nodig en stellen geen hoge eisen aan de kwaliteit van de grond. Je moet er alleen op letten dat je de verlepte bladeren niet afplukt, maar wacht tot ze verwelkt zijn. Dit komt omdat de verdorde bladeren de nodige voedingsstoffen leveren voor de bloembol om zich voort te planten. Zo kun je in het voorjaar altijd genieten van nieuwe bloemen.

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.