De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

De perfecte combinatie tussen bloembollen en vaste planten

Heb jij onze vaste planten al gezien in ons assortiment? Vaste planten zijn beschikbaar als wortelstok, maar ook op kwekerspot uit de bekende “Hello Garden-serie”. Naast prachtige bloembollen in de tuin maken vaste planten je tuin pas echt compleet! Je creëert met deze combinatie namelijk een variërend palet aan bloeitijden, kleuren en geuren. Er zijn zoveel soorten, waardoor er vast en zeker iets voor jou tussen zit. In deze blog vertellen we je wat voor vaste planten er zijn en hoe je deze perfect combineert met onze bloembollen. 

Rots en Alpineplanten

Veel mensen denken dat rots en alpineplanten op stenen of steenachtige ondergrond moeten staan. Maar dit hoeft niet! Deze planten zijn ook zeer geschikt in de tuin op droge, zanderige gronden. Deze planten staan prachtig langs de rand van een pad, gaande voorkant van een border of bij het terras. Daarnaast kunnen ze ook goed gebruikt worden voor het planten op een graf of begraafplaatsen. Rots en alpineplanten zijn beschikbaar in de kleuren blauw, geel, roze en wit en hebben een bloeitijd tussen april en september. Voorbeelden van deze planten zijn de Helianthemum ‘Lawrenson’s Pink’, Armeria mar. ‘Splendens Perfecta’, Rhodantemum ‘Casablanca’ of de Sedum spath. ‘Cape Blanco’. 

Bodembedekkers

Bodembedekkers staan bekend om hun lage beplanting en relatief weinig onderhoud. Ze zijn dan ook perfect om de kale plekken op te vrolijken. De standplaatsen van deze planten variëren van zowel droge als vochtige plekken, maar ook van zonnige tot schaduwrijke plaatsen. Voorbeelden van bodembedekkers zijn Geraniums (in vele soorten!), Ajuga ‘Chocolate Chip’, Alchemilla Mollis, Helianthemum ‘Lawrenson’s Pink’ of de ‘The Bride’. Of je nu op zoek bent naar kleurrijke bodembedekkers of witte, het is er allemaal!

Schaduwplanten

Heb je een donkere plek in de tuin, maar wil je deze plaats wel graag opleuken? Hier zijn de Schaduwplanten perfect voor. Vind je deze planten erg mooi, maar heb je juist geen donkere, schaduwplekken in de tuin? Geen probleem! Deze schaduwplanten doen het ook prima op lichte standplaatsen. Voorbeelden van deze planten zijn de Astilbe, Anemonen, Dicentra, Arisaema (allemaal in meerdere soorten!) of de Hosta Frances Williams. 

Combinatie-bloembollen-vaste-planten-sub1

Geurende Planten

Planten in de tuin zijn ontzettend leuk, omdat ze zorgen voor een kleurrijk spektakel. Maar wat is er mooier als ze dan ook nog eens een heerlijke geur afgeven? Wanneer je dit graag wil, dan ben je bij de categorie Geurende Planten aan het goede adres. Ze zijn beschikbaar in verschillende hoogten en bloemvormen. Nog een voordeel aan geurende planten; de meeste zijn zeer geschikt om te snijden, waardoor je ook in huis kunt genieten van de heerlijke geurende, en kleurrijke vaste planten! Voorbeelden van deze planten zijn de Phlox (meerdere soorten!), Centranthus ruber ‘Coccineus’, Agastache ‘Blue Fortune’ of de Convallaria majalis, ook wel bekend als de Lelietjes-van-dalen. 

Bijen- en Vlinderlokkers

De bijen- en vlinderlokkers bloeien vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. Deze planten zorgen voor voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Zelfs vogels houden ervan! Naast dat deze planten zeer gewaardeerd wordt door de dieren, maken ze jou ook erg blij met hun kleurrijke uitstraling. Bovendien draag je met deze mooie planten bij aan de noodzakelijke biodiversiteit. Planten die zoal in deze categorie thuishoren, zijn de Echinacea purp., Solidago ‘Strahlenkrone’, Lavendula, Thymus citr. ‘Sambesi’ en de Aquilegia.

Zomerbloeiende planten

Aangezien je in de zomer vaak in je tuin zit, is het wel zo fijn als je een mooi, kleurrijk uitzicht hebt om je heen. De zomerbloeiende geven jou het ultieme zomerse gevoel. Een voordeel is dat ze weinig onderhoud en water vragen, omdat ze gewend zijn om naar water te zoeken. Zien ze er droog uit? Geef ze dan wat extra water. Bovendien zijn de zomerbloeiende planten zeer geschikt om af te snijden, zodat je ze in een vaas kunt zetten en er ook binnen van geniet. Een aantal uit deze categorie zijn de Alstroemeria Aurea Lutea, Liatris Spicata, Canna, Papaver en de Daglelie. 

Natuurlijke kruiden

Planten die ook nog eens eetbaar zijn, wat wil je nog meer?! Deze planten doen het goed in de moestuin, kruidentuin, maar zelfs in potten of bakken! Uiteraard kun je deze natuurlijke kruiden ook in de siertuin verwerken, de bijen en vlinders zijn je dan zeer dankbaar. Voorbeelden uit deze categorie zijn de platte peterselie, bieslook, chocolademunt, Marokkaanse munt en rozemarijn. 

Bijzondere planten

De bijzondere planten houden van een voedzame grond. Ze zijn makkelijk in onderhoud, maar geef ze wel water als ze er droog uitzien. Wanneer ze uitgebloeid zijn, kun je de planten terugknippen. Dit bevordert namelijk een tweede groei. Voorbeelden van deze planten zijn de Pioen lactiflora ‘Karl Rosenfield en ‘Sarah Bernhardt’, Heuchera ‘Caramel’ of de Ophiopogon planiscapus. 

Combinatie-bloembollen-vaste-planten-sub2

Nu je bekend bent met alle 8 de categorieën uit ons vaste plantenassortiment, vertellen we je graag waar je ze mee kunt combineren. In de herfst (voor de eerste vorst) is het tijd om de voorjaarsbollen te planten. Maar wist je dat dit ook de perfecte timing is om vaste planten te planten? Hierdoor krijgen ze extra tijd om wortels aan te maken, waardoor ze in het voorjaar extra goed bloeien. Wanneer je een combinatie maakt met vaste planten en bloembollen, dan geniet je van meer kleur en uitbundige bloei in de tuin. Nog een voordeel; tegen de tijd dat de bloembollen zijn uitgebloeid, de vaste planten het afstervende loof van de bloembollen over groeien. Hierdoor geniet je extra lang van een kleurrijke lentetuin!

Nu vraag je je waarschijnlijk af welke bloembollen je dan kiest voor de perfecte combinatie. Dit hangt af van wat voor tuin je wil. Wil je een romantische tuin creëren? Kies dan pastelkleurige bloembollen en vaste planten. Liever bijen en vlinders lokken naar de tuin? Kies dan voor warme en opvallende kleuren bloembollen samen met de bijen- en vlinderlokkers. Op zoek naar een bepaalde kleur voor in de tuin? Met onze filter zoek je gemakkelijk op een bepaalde kleur. Dit geldt uiteraard ook voor een specifieke bloeihoogte of bloeitijd. Heb je in het voorjaar genoten van een prachtige, kleurrijke tuin? Dan wil je dit vast ook in de zomer! Hiervoor combineer je de zomerbloeiende planten samen met onze zomerbollen. En welke soorten je moet kiezen? Dat is maar net wat jij mooi vindt! 

TIP! Twijfel je of de planten op kwekerspot zijn of wortelstokken zijn? Dit zie je terug in de afbeeldingen en productspecificaties. Wanneer ze op kwekerspot zijn, zie je dat de planten in een pot afgebeeld zijn. Voor het makkelijke kun je ook filteren op ‘wortelstok’ of ‘op kwekerspot’, dit staat onder het kopje ‘geleverd als’. 

Wij wensen jou veel plezier met het kiezen van jouw perfecte vaste planten!

Combinatie-bloembollen-vaste-planten-sub3WALjrvM8Kw9pM

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.