De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Alles over Tulpen

Tulpen zijn een van de bekendste Voorjaarsbloeiers ter wereld. Wanneer je aan iemand vraagt waar deze prachtige bloem vandaan komt, geven veel mensen Nederland als antwoord. Maar wist je dat dit eigenlijk niet klopt? Honderden jaren geleden is de Tulp ontdekt in Centraal-Azië. Vervolgens werd de Tulp geïntroduceerd in Turkije, dit is dan ook de reden waarom de Tulpen daar vaak op tegels en aardewerk staan. Rond 1593 kwam de eerste tulp in Nederland terecht en werden ze gekweekt in de Hortus Botanicus in Leiden. Destijds waren de Tulpenbollen ontzettend veel waard. Er was zelfs een moment dat ze even veel opbrachten als een grachtenpand in Amsterdam! Vandaag de dag staat Nederland bekend om de Tulpen(bollen) en worden ze over de hele wereld geëxporteerd. 

Vele Tulpensoorten

De Tulp kent veel verschillende soorten. Zo heb je vroege en late bloeiers, enkele en dubbele Tulpen, maar er is ook verschil in bladvorm, kleur en bloeihoogte. Let erop dat sommige soorten wel in pot kunnen en andere niet. Dit vind je onder de productspecificaties ‘Geschikt voor in pot’. Als je Tulpenbollen van meerdere soorten plant met verschillende bloeitijden, kun je maandenlang genieten van deze prachtige bloemen! Hieronder kun je meer lezen over de verschillende Tulpen. 

Kaufmannia tulpen

Deze Tulpen hebben gestreepte bladeren, waardoor ze er extra sierlijk uitzien. Het is een soort die zeer vroeg in het voorjaar bloeit (maart/april). Wanneer ze volledig in de zon staan, gaan ze helemaal open. Deze soort is ook zeer geschikt om in een pot te planten.

Alles-Over-Tulpen-kaufmannia

 

Specie Tulpen

Dit is een echte botanische Tulpensoort en bloeit ook al vroeg in het voorjaar (maart/april). Deze soort kan verwilderen, waardoor je er meerdere jaren van kunt genieten!

Alles-Over-Tulpen-specie

 

Enkele Vroege Tulpen 

Deze Tulpen bloeien in het vroege voorjaar (april). Ze zijn zeer geschikt voor het planten in bloempotten of een bloemperkje. Dit omdat ze een korte bloemsteel hebben met weinig blad. 

Alles-Over-Tulpen-enkel-vroeg

 

Dubbele Vroege Tulpen

Dit zijn ook vroegbloeiende bloembollen, maar in tegenstelling tot de Enkele Tulp hebben zij meer bloemblaadjes, waardoor de Tulpen voller ogen. Net als de enkele hebben ze een korte bloemsteel, waardoor ze ideaal zijn voor in pot of een bloemperkje. In april geniet je van deze soort. 

Alles-Over-Tulpen-dubbel-vroeg2

 

Triumphtulpen

In april geniet je van deze bloembol. Deze soort is een kruising van de Enkele Vroege en laat bloeiende Tulpen. De bloemstelen zijn van een medium lengte en is daarom zeer geschikt voor gebruik in de border of als snijbloem. Zo kun je ook in huis genieten van deze bloemen. 

Alles-Over-Tulpen-triumphWXe044X4FriX5

 

Fosterianatulpen 

Fosterianatulpen zijn een soort die vroeg bloeien (april) en hebben korte stelen. Ze staan bekend om hun felle kleuren. Je kan ze planten in bloemperken of in bakken. 

Alles-Over-Tulpen-fosteriana

 

Darwin Hybride-Tulpen

De Darwin Hybride-Tulpen staan bekend om haar lange, sterke stelen, waardoor ze ideaal zijn om af te snijden en in een vaas te zetten. Deze soort bloeit in het midden van het seizoen (april/mei). Extra bijzonder aan deze Tulp is dat sommige meerdere jaren kunnen terugkomen. Dit kun je vinden bij de specificatie ‘Verwildering’.

Alles-Over-Tulpen-darwin-hybride

 

Greigiitulpen

Dit is een tulpensoort met vrij korte stelen, waardoor ze perfect zijn voor planten in potten, bakken of bloemperkjes. Deze soort heeft gestreepte bladeren, wat je ook terugziet bij de Kaufmanniatulpen. Het bijzondere aan deze Tulpen? De binnenste bladeren zijn groter dan de buitenste, waardoor de Tulpen een klokvorm lijken te hebben. De bloembollen groeien eind april/begin mei. 

Alles-Over-Tulpen-greigii

 

Enkele Late Tulpen

Deze soort is ideaal om te combineren met vroegbloeiende soorten, zodat je extra lang van het Tulpenseizoen geniet. De Enkele Late Tulpen bloeien namelijk pas in mei. Deze soort is vrij hoog met een sterke bloemsteel, waardoor je ze ook kunt afsnijden om binnen in een vaas te zetten! Leuk als je ook binnen van deze prachtige bloemen wil genieten. 

Alles-Over-Tulpen-enkel-laat

 

Dubbele Late Tulpen

De Dubbele Late Tulp is een Tulpensoort die erg veel wegheeft van de Pioenen, waardoor ze ook wel ‘Pioenbloemige’ genoemd worden. Het zijn bloemen met een lange bloemsteel en bloeien in mei. 

Alles-Over-Tulpen-dubbel-laat

 

Parkiettulpen

Parkiettulpen zijn een zeer bijzondere soort, omdat ze een aparte bloemvorm hebben. Houd hier rekening mee wanneer je ze combineert met andere soorten, zodat je het mooiste effect krijgt! In de volle zon geniet je optimaal van deze soort, want dan gaan ze helemaal open. De bloeitijd van de Parkiettulp is mei. 

Alles-Over-Tulpen-parkiet

 

Meerbloemige Tulpen

Een zeer bijzondere soort, omdat er meerdere bloemen per bloemsteel groeien. Van deze soort geniet je dus extra! Naast dat je ze leuk in een bloemperkje kan planten, kunnen ze ook in bakken staan. De bloeitijd van deze mooie Tulpensoort is mei. 

Alles-Over-Tulpen-meerbloemig

 

Gefranjerde Tulpen

De bladeren hebben een gefranjerde rand, wat je terugziet aan de naam. Dit zie je minder vaak en daarom extra leuk! Ze bloeien in het midden tot het late voorjaar (mei).

Alles-Over-Tulpen-gefranjerd

 

Leliebloemige Tulpen

Dit zijn Tulpen met een spitse vorm en lange bloemstelen. De felste kleuren vind je bij deze soort. Door haar lange stelen zijn ze ook zeer geschikt om als snijbloem te gebruiken. Het is mogelijk dat deze soort meerdere jaren terugkomt, dit vind je terug bij de productspecificatie ‘Verwildering’. In mei geniet je van deze kleurrijke soort. 

Alles-Over-Tulpen-leliebloemig

 

Dit was nog maar slechts een greep uit ons Tulpenassortiment. Nu je meer weet over de bekende Tulpensoorten, kun je kiezen waar je nu echt naar op zoek bent. Om je te helpen hebben we een aantal filters, waardoor je jouw favorieten makkelijker vindt. Via de filter selecteer je op jouw voorkeuren. Zo vink je bijvoorbeeld kleur, bloeihoogte, bloeitijd, planten in pot of verwildering aan. Mocht je meer informatie willen over het bestelproces, dan kun je dat lezen op de pagina ‘Bestellen’. 

Tulpen planten

Zoals je hierboven al leest, kun je Tulpenbollen in de border in de tuin of juist in pot planten. Let op dat niet alle soorten in een pot kunnen, de informatie hiervoor vind je bij de productspecificatie ‘Geschikt voor in pot’. Ook zijn ze zeer geschikt om af te snijden, zodat je er in huis ook van geniet. Om maandenlang van Tulpen te genieten, raden we aan om vroege en late soorten te combineren. Plant je ze in potten? Dan is het extra leuk om lasagnebeplanting toe te passen, zodat je continu op één plek van de Tulpen geniet. Lasagnebeplanting wordt ook wel etagebeplanting genoemd, dat wil zeggen dat je de bloembollen boven elkaar plant. Alle tips & tricks over lasagnebeplanting lees je in onze blog!

Alles-Over-Tulpen-planten

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.