De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Bloembollen

1. Wanneer kan ik mijn bloembollen het beste planten?

De belangrijkste stelregel is dat je de voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar plant, vóórdat er langdurige nachtvorst aanbreekt. De zomerbloeiende bloembollen plant je het voorjaar pas weer ná de vorst (Na IJsheiligen, ongeveer vanaf half mei).

2. Hoe plant ik bloembollen?

Zorg dat de puntige zijde omhoog wijst en de platte zijde (de wortelkrans) naar beneden. Deze wijze van planten zorgt ervoor dat de bloembollen gelijkmatig opkomen. Als je de bloembollen in de grond strooit, bloeien ze ook, maar kunnen ze wat ongelijkmatiger opkomen.

3. Wat is de plantafstand en de plantdiepte van bloembollen?

De makkelijkste regel die over het algemeen geldt, is:

Plantafstand: 2 x de bolbreedte/bolgrootte afstand houden.

Plantdiepte: 2 x zo diep planten als de bolgrootte/bol hoog is.

Klik hier voor een uitgebreide plantinstructie of blader door onze digitale brochure voor plantinstructies en bloembollen.

4. Wanneer kan ik zomerbloeiers planten?

Wij adviseren om de zomerbloeiers te planten zodra er geen kans meer is op vorst: na IJsheiligen, vanaf ongeveer half mei. De temperatuur van de grond moet gemiddeld 13 °C zijn. Wanneer je de zomerbollen eerder plant, bestaat de kans dat de bollen gaan rotten omdat deze niet actief groeien. Uiteraard kun je wel kiezen om de zomerbloeiers eerder te planten op pot en voor te trekken (forceren) onder de juiste omstandigheden.

5. De zomerbloeiende bloembollen moeten worden geplant ná IJsheiligen, wat houdt dat in?

IJsheiligen is een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten van IJsheiligen dateren uit het jaar 1000. De heiligen St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius vierden hun naamdagen op de achtereenvolgende 11, 12, 13 en 14 mei. Temperatuurveranderingen kunnen je bollen en knollen veel schade aanrichten. Na half mei neemt de kans op nachtvorst af. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met meer zomers weer. Het is dus niet verstandig je zomerbloeiers voor die tijd al naar buiten te verplaatsen. Als de plantjes eenmaal in de vorst gestaan hebben is het waarschijnlijk te laat om ze nog te redden.

6. Hoe kan ik de zomerbloeiende bloembollen voortrekken in een pot?

Vanaf eind februari kunnen veel zomerbloeiers, zoals de knolbegonia´s binnen al in potten geplant worden. Op een lichte plek en bij een temperatuur tot circa 18 graden Celsius begint de groei. Vanaf half mei kunnen de potten naar buiten, of kunnen de planten in de volle grond gezet worden. Door het voortrekken van zomerbloeiers wordt bereikt dat bij de aanplant na half mei al gelijk hele planten buiten aangeplant kunnen worden, in plaats van de anders nog kale bollen of knollen.

7. Ik heb zomerbloeiende bloembollen en vaste planten binnengekregen, maar het is te vroeg om te planten (februari/maart/begin april). Hoe kan ik de bollen het beste bewaren?

Het is belangrijk om deze producten uit de doos te halen bij ontvangst. Deze levende producten hebben zuurstof nodig. Bewaar de bollen en knollen in een schuur of garage, op een donkere en koele plek. Zorg wel dat ze niet op de tocht staan, om uitdroging te voorkomen. Je kunt de zomerbloeiers ook binnen voortrekken in een pot vanaf half februari. Vanaf mei (na IJsheiligen half mei) kun je de zomerbollen en - knollen buiten planten. Wij adviseren je te planten vóór de langste dag (21 juni). Vaste planten zijn vaak winterhard en kun je al eerder planten.

8. Kunnen bloembollen ook in potten worden geplant?

Veel bloembollen kunnen uitstekend in potten worden geplant. Let vooral goed op dat de pot goed kan draineren (bijvoorbeeld door een gat in de bodem). Een dag vol met water en de bollen starten al te verrotten, dus drainage moet goed zijn. De potten moeten wel worden beschermd tegen de vorst. Je kunt dan bijvoorbeeld stro of noppenfolie om de pot doen of je zet de potten binnen in de schuur om na de vorstperiode weer buiten te zetten.
In ons assortiment vind je veel soorten die geschikt zijn om op potten te planten.

9. Hebben de bloembollen nog speciale grond of bemesting nodig?

Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk op elke grond, zolang de grond maar wel draineert. Bemesten is het eerste jaar zeker niet nodig, omdat een bloembol alle groeistoffen bij zich draagt. Voor bloembollen die je plant voor verwildering geldt dat je na de bloei wel wat moet bijmesten. Voor een uitgebreidere omschrijving, lees onze plantinstructie.

10. Moet ik de bloembollen water geven na het planten?

Als je de bollen plant in licht vochtige grond hoef je geen water te geven. Je kan wel water geven om de grond wat mee aan te drukken, maar dit kun je ook gewoon met de hand doen.

11. Kan ik de bloembollen in de grond laten staan en komen deze dan volgend jaar weer op?

Veel bolgewassen zijn geschikt om te verwilderen, echter niet alle. Voor jouw hebben wij een selectie gemaakt met de beste en mooiste soorten die zeer geschikt zijn voor verwildering.
Voor een uitgebreide uitleg en werkwijze kijk je in onze plantinstructie.

12. Kan ik de bloembollen bewaren en deze op een later moment planten?

Wij sturen je bloembollen op het meest geschikte moment om te planten. Om de premium kwaliteit te bewaken, is het dus het beste dat je ze zo snel mogelijk na ontvangst plant. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je de bloembollen tijdelijk bewaren op een droge en koele plaats, bijvoorbeeld in je garage of kelder. Controleer regelmatig of er door de hoge luchtvochtigheid geen schimmel op de bollen groeit. Is dit het geval, dan kun je het beste de bloembollen even drogen en dan direct planten. Laat de bollen nooit in een dichte doos zitten. 

13. Op welke manier kan ik bloembollen beschermen tegen herten en knaagdieren?

Het is bekend dat herten en knaagdieren sommige bolgewassen niet kunnen weerstaan. Er zijn echter nog genoeg bolgewassen waarvan ze de smaak niet kunnen waarderen.

14. Ik woon in een warm klimaat. Moet ik mijn bloembollen een koude periode geven voordat ik ze plant?

Bloembollen hebben een koude periode nodig om te kunnen bloeien. In de meeste gebieden gebeurt dit ’s winters op natuurlijke wijze onder de grond, maar je kunt de bloembollen ook in de koelkast of op een andere koele plek bewaren. Je dient de bloembollen daar dan wel 6 tot 8 weken te bewaren, om ze zo kunstmatig hun koude periode te geven. Na die tijd kun je de bloembollen planten en verloopt het precies zoals in gebieden met een koudere winter.

15. Het heeft gesneeuwd en de bloembollen zijn al gegroeid. Kan dit kwaad en bloeien deze bloembollen nog wel?

Dit is zeker geen probleem. De sneeuw isoleert juist tegen de vorst en zal jouw bloembollen daarom uitstekend beschermen. De bloembollen zullen niet alleen geen vorstschade hebben, maar ook nog eens eerder bloeien dan bloembollen die sneeuwvrij zijn gehouden.

Terug naar het overzicht.