De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Hoe worden tulpenbollen gekweekt?

Nederland staat bekend om zijn prachtig bloeiende tulpenvelden. Maar waarom worden de tulpen in de eerste plaats geplant en vervolgens in het voorjaar meteen weer gekopt?

 

1. Tulpenbollen worden in de grond gezet

Het najaar is de beste tijd om tulpenbollen in de grond te planten - en niet alleen thuis. Ter voorbereiding wordt de grond omgeploegd en worden meststoffen en compost toegevoegd, zodat de bollen elk jaar over verse, voedselrijke grond beschikken. Met behulp van enorme landbouwmachines worden de bollen vanuit de kist op het dak in de grond geplaatst en vervolgens weer afgedekt met aarde. Daarna wordt het veld met stro bedekt om de jonge bollen tegen te veel vorst te beschermen. Hoewel de bollen de kou van de winter nodig hebben om een mooie bloem te produceren, mogen de jonge, kwetsbare bollen het ook niet te koud krijgen.

 

Tulpenbollen planten

2. Bloeiende tulpenvelden

In het voorjaar steken de eerste tulpen hun kopjes uit de grond en veranderen grote delen van Nederland in een adembenemend kleurrijk landschap. Kort nadat de tulpenbol is gaan bloeien, wordt de bloem afgesneden. Dit wordt ook wel koppen genoemd. De tulpenkoppen worden vervolgens gecomposteerd. De tulpenteler is namelijk niet geïnteresseerd in de bloem zelf, maar in de bol. Het is waarschijnlijk dat niet alle tulpenkoppen door de machines zijn verwijderd. De rest is handenarbeid. Kwekers lopen het hele veld af en verwijderen alle resterende bloemen met de hand. Dit proces kan heel triest lijken als je geniet van de aanblik van de velden in bloei. Het is echter noodzakelijk om de natuur te bedriegen.

Bloeiende Tulpenvelden

3. De broedbol

 Nadat de tulpen gekopt zijn, blijven de bollen, stengels en bladeren nog staan. De stengels en bladeren verdorren langzaam en vormen het voedsel voor de bol. Want hier is het geheim: aan, de in de herfst geplante tulpenbol, vormt zich ondergronds een broedbol. Deze zou niet goed genoeg gedijen als de tulp al zijn energie in de bloei zou steken. De broedbol zal in het najaar worden herplant, terwijl de bestaande bol na de oogst verkoopklaar zal worden gemaakt. 

Tulpen broedbol

4. Water geven en voorkomen van ziektes

Om voor de beste groeiomstandigheden te zorgen en ziekten te voorkomen, moet tijdens het groeiproces een aantal dingen worden gedaan om de bollen te beschermen. Als het te lang niet geregend heeft, moeten de tulpenvelden kunstmatig worden bewaterd. Tulpen zijn ook vatbaar voor ziekten. Daarom worden de velden regelmatig bewandeld en gecontroleerd op afwijkingen. Zodra een plant er ziek uitziet, wordt hij verwijderd om de mogelijke verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Tulpen ziektes voorkomen

5. Tulpenbollen rooien

De tulpenbollen worden tussen juni en begin augustus met een machine uit de grond gehaald. Eerst wordt de bovenste grondlaag, met gewasresten van de bollen, weggehaald. Doormiddel van machine met een grote plaat worden de bollen, van onder de wortels, omhoog gehaald. De bollen en de meegekomen zand en aarde worden op de machine gezeefd zonder de tulpenbollen te beschadigen. De bollen worden gezeefd, zodat het grootste deel van het zand en de aarde direct op het veld achterblijft.

Tulpenbollen rooien

6. Schoonmaken en sorteren

Nu worden de tulpenbollen van het veld naar de teler gebracht voor verdere verwerking. Hier worden de bollen verder schoongemaakt, gepeld, van wortels ontdaan en de broedbollen van de bestaande bollen gescheiden. Vervolgens worden ze met behulp van een sorteermachine op grootte gesorteerd. De kleine (broed)bollen worden op een droge plaats bewaard om in de herfst te worden herplant. Dan begint het proces weer van voren af aan. En de grote tulpenbollen worden verpakt zodat wij ze bij jou thuis kunnen bezorgen! 

Tulpenbollen pellen

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

  • Prima

    Heel fijn, dank jullie.