De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Help, mijn Amaryllis bloeit niet! Hier zijn wat tips!

De amaryllis (Hippeastrum) is een fascinerend bolgewas dat bekend staat om zijn prachtige, grote bloemen. Maar als je amaryllis het niet doet of alleen maar groene bladeren produceert, kan dat frustrerend zijn. Er zijn een paar mogelijke redenen voor het niet bloeien en oplossingen om je amaryllis weer in bloei te krijgen. 

Wanneer bloeit een amaryllis eigenlijk?

Een van de eerste dingen die je moet weten is wanneer je bloemen kunt verwachten. Amaryllissen bloeien meestal in de winter of lente, afhankelijk van de planttijd en de variëteit. Houd er rekening mee dat de bloeitijd kan variëren, vooral als je verschillende soorten hebt. De bloembollen worden bij de leverancier gekoeld bewaard. Het aantal bloemen en bloemstelen hangt af van de grootte van de bol. De kleinste maten van 22/24 cm omtrek geven vaak maar 1 bloemsteel met 4 bloemen. De maat 26/28cm omtrek geeft 2 bloemstelen. De bloemstelen bloeien na elkaar. Door voor een grotere bolmaat te kiezen heb je dus veel langer plezier van de Amaryllis. Er zijn ook Jumbo Amaryllissen te koop, deze kunnen wel 40 cm omtrek of groter worden. Er kunnen dan tot wel 3 bloemstelen komen.

Amaryllis verzorgen: Te veel of te weinig water?

Onvoldoende of juist teveel water geven kan de bloei van de amaryllis beïnvloeden. Om de amaryllis goed te laten groeien zijn er een aantal dingen belangrijk. Zorg ervoor dat je de plant regelmatig water geeft, maar vermijd wateroverlast. Anders kunnen de wortels gaan rotten. Laat de grond tussen de gietbeurten door een beetje drogen voordat je weer water geeft. Controleer ook of je pot of schotel drainagegaten heeft, zodat overtollig water weg kan lopen. Zodra de Amaryllis bol begint te groeien, heeft hij meer water nodig.

Herfst rustperiode

Veel amaryllisvariëteiten hebben een herfst rustperiode nodig om goed te kunnen bloeien. Dit betekent dat de amaryllis bol 6 tot 8 weken koel en droog moeten worden gehouden, bij ongeveer 10-15°C. Tijdens deze periode vertraagt de plant zijn groei, maar bereidt zich tegelijkertijd voor op de bloei. De nieuwe bloem wordt gevormd in het midden van de bol. Zorg ervoor dat je tijdens deze rustperiode minder water geeft om rotting te voorkomen. Als deze koude periode niet wordt gegeven zal er alleen blad komen. De Amaryllisen die je bij QFB koopt hebben deze koude periode al gehad. Deze kunnen na ontvangst direct in een pot geplant worden en bij een kamertemperatuur van  ± 20°C gezet worden. In het begin gaat de groei langzaam. Zodra de bloem boven de bol uitgegroeid is gaat het sneller. De bloem kan wel 2-3 cm per dag groeien.

Juiste locatie

De amaryllis heeft een lichte standplaats nodig om te bloeien. Zorg ervoor dat ze voldoende- maar geen direct zonlicht krijgt, bij voorkeur minstens vier uur per dag maar niet in de volle zon. Een raam op het zuiden of westen is meestal ideaal. Als de locatie te donker is, kan dit de bloei beïnvloeden. De bloem zal naar het licht groeien. Draai de pot daarom regelmatig om zodat de bloem weer recht groeit.

Juiste temperatuur voor een subtropische plant

Temperatuur speelt ook een belangrijke rol bij de bloei van de amaryllis. Zet de plant in een kamer met een gemiddelde kamertemperatuur tussen 20-25°C, maar vermijd extreme hitte of tocht. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen de knopvorming beïnvloeden. Door de Amyllis koel te bewaren zal deze langzamer groeien en langer worden. Tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar Amaryllissen van 35-50 cm. Er zijn veel nieuwe rassen gekruisd die kort blijven. Vroeger ging de voorkeur uit naar Amaryllissen van 60 cm of nog langer.  

Voldoende zonlicht

De amaryllis is een subtropische plant en heeft een lichte standplaats nodig om te bloeien. Zorg ervoor dat ze voldoende indirect zonlicht krijgt, bij voorkeur minstens vier uur per dag. Een raam op het zuiden of westen is meestal ideaal. Als de locatie te donker is, kan dit de bloei beïnvloeden. Als je plant niet genoeg zonlicht krijgt, kun je extra ondersteuning door kunstlicht overwegen. Gebruik speciale plantenlampen en plaats deze direct boven de plant. Zorg er wel voor dat de plant niet oververhit raakt.

 Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben. In sommige gevallen heeft de amaryllis gewoon meer tijd nodig om te bloeien. Controleer alle bovenstaande punten nogmaals en geef de plant genoeg tijd om te herstellen en nieuwe bloemen te produceren.

Amaryllissen in bloei

 

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.