De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Grote bollen = Grote bloemen?

De grootte van bloembollen is een belangrijke factor in de kwaliteit en het uiterlijk van de bloemen en planten die eruit groeien. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel vraag is naar grotere bollen. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe wordt de bolmaat gemeten?

Hoe wordt de maat van bloembollen gemeten?

De grootte van bloembollen wordt gemeten in centimeters en heeft betrekking op de omtrek van de bol. Dit wordt de “ziftmaat” genoemd. De bloembollen worden na het rooien gedroogd en dan gesorteerd op maat. Omdat bloembollen altijd droog bewaard worden zullen ze na het sorteren nog iets krimpen. De bollen die (nog) niet groot genoeg zijn worden niet weggegooid. Deze worden opnieuw geplant en groeien nog een jaartje. Hoe groter de bol, hoe meer voedingsstoffen en energie hij bevat. De reden hiervoor is dat grotere bollen meer rokken of opslagblaadjes hebben die voedingsstoffen en energie kunnen opslaan. Dit betekent dat grotere bollen een hogere stofwisseling hebben, wat resulteert in grotere en krachtiger bloemen en planten. Wanneer een bol wordt geplant, gebruikt hij deze energie om wortels te vormen en te groeien. Na verloop van tijd vormt de plant bladeren en produceert uiteindelijk bloemen. Wanneer een bol meer voedingsstoffen heeft, kan de plant meer bladeren en bloemen produceren. 

Officiële maatindeling: Ziftmaat en Spijlmaat

Er bestaat een officiële classificatie voor bolmaten van alle soorten bloembollen. Ieder gewas heeft zijn specifieke maten. QFB levert van alle bolgewassen altijd de bolmaat die de beste bloei garandeert. De bomaat varieert van heel klein, zoals het Sneeuwklokje (Galanthus) 4cm (z4/+ ) tot Amaryllis (Hippeastrum) die soms geleverd wordt in 40 cm (z40/+)!

In de bloembollenkwekerij wordt spijlen- en ziftmaat gebruikt om de grootte van de bloembollen te meten. Spijlenmaat wordt gemeten door de diameter van de spijl (staaf) die het gat in de zeef vult te meten. Hoe groter de diameter van de spijl, hoe groter de maat van de bloembol. Ziftmaat wordt gemeten door de grootte van het gat in de zeef te meten waar de bloembol doorheen moet passen. Hoe kleiner het gat in de zeef, hoe kleiner de maat van de bloembol.

Tulpen bolmaten:

De grootste maat van tulpen wordt "Mammoet" of "Jumbo" genoemd en is meestal 14 cm in omrek. De volgende maat is zift 12/+ een omtrek van 12 cm tot 14 cm. Omrek (Zift) 11/12 een omtrek tussen 11 en 12 cm en is voor tulpen de kleinste maat.  De nog kleinere bollen worden door de teler in het najaar weer geplant en groeien uit tot de juiste bolmaat (minimaal 11cm) in het volgende voorjaar.

Narcissen bolmaten:

Voor narcissen worden alle twee maatvoeringen gehanteerd:

  1. Voor de kleinbollige narcissen gebruikt men net als bij tulpen de zift maat. De meest gebruikte z14/+
  2. Voor grofbollige narcissen wordt de ‘spijlenmaat’ gebruikt. De maat van de bollen wordt bepaald door de diameter in mm. De grootste maat die we daarin gebruiken is sp14/+

Grotere bollen zijn weerbaarder

Over het algemeen zijn grotere bloembollen beter bestand tegen plantenziekten en plagen dan kleinere bollen. Dit komt doordat grotere bollen meer reserves hebben om te herstellen van een stresssituatie zoals een ziekte of een plaag. Grotere bollen bloeien bovendien vaak iets eerder dan kleinere bollen.

Grotere bloembollen hebben vaak een langere levensduur

Wanneer je een bol in de grond stopt, verbruikt hij zijn energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Als de bloem is uitgebloeid, begint de plant zijn energie te steken in de productie van zaden. Als een bol groter is, heeft hij meer energie om zaden te produceren. Dit betekent dat de plant langer kan leven meer bloemen kan produceren en zich beter kan voortplanten.

Welke maten bollen zijn verkrijgbaar bij QFB Gardening?

Bij QFB Gardening hechten we veel waarde aan kwaliteit. Om deze reden verkopen wij alleen bollen in de beste bolmaat om ervoor te zorgen dat onze klanten de best mogelijke kwaliteit ontvangen. Wij zijn ervan overtuigd dat alleen de beste bollen het beste resultaat kunnen leveren. QFB levert van de tulpen maat z12/+. Dat is voor veel tulpen de grootste maat die verkrijgbaar is en die je ook in onze webshop kunt krijgen! Door bollen van hoge kwaliteit te verkopen, zorgen we ervoor dat jouw planten gezond en sterk groeien en je prachtige bloemen bezorgen. Wij zijn er trots op alleen het beste aan onze klanten aan te bieden en weten zeker dat je blij zal zijn met onze bollen en knollen!

Bolmaten

Tags: tulpen, bolmaat
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.