De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Botanische tulp: Bloembol van het jaar 2022

Hou je ook zo van tulpen in je tuin als wij en wil je er elk jaar opnieuw van genieten? Kies dan een botanische tulp! Deze tulp bloeit elk jaar opnieuw en is gekozen tot de bol van het jaar 2022. 

Dwerg tulp, botanische tulp, wilde tulp

De botanische tulp is iets heel bijzonders in de tulpenfamilie. Daarom heeft het vele bijnamen gekregen. Het zijn kleine, tere tulpen, daarom worden ze onder andere ook dwergtulpen genoemd. Naast hun geringe hoogte zijn ze ook herkenbaar aan hun stervormige bloemen. Een ander verschil met "gewone" tulpen is dat de bollen zich ondergronds voortplanten. Dit betekent dat ze voortdurend nieuwe bollen produceren, zodat je elk jaar kan genieten van steeds nieuwe bloeiende bloemen. Veel wilde tulpen zijn echte pioniers, omdat ze bijzonder vroeg in het voorjaar bloeien. Sommige wilde tulpen bloeien zelfs al in februari. 

Nectarleverancier vroeg in het voorjaar

Weinig bloemen bloeien in het vroege voorjaar, maar ze zijn belangrijk voedsel voor bijen en vlinders. Omdat veel botanische tulpen vroeg bloeien en relatief veel stuifmeel en nectar produceren, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin. Bovendien is de nectar van wilde tulpen gemakkelijk toegankelijk voor insecten, zoals bijen en vlinders, vanwege de wijd open stervormige bloemblaadjes. De aantrekkingskracht van botanische tulpen op deze kleine maar belangrijke insecten is enorm. Ze vinden het geweldig! 

Het planten van botanische tulpen

De beste tijd om botanische tulpen te planten is in het najaar, als het nog niet vriest. Het zijn krachtige bloemen die bestendig zijn tegen weer en wind. Wilde tulpen gedijen op verschillende plaatsen in de tuin, in bloempotten en rotstuinen. Het belangrijkste is dat ze zonlicht krijgen. Plaats de bollen in de grond met de punt naar boven. Plant de bollen ongeveer drie keer zo diep als de bol hoog is. Laat de bladeren na de bloei op natuurlijke wijze afsterven. De bollen van wilde tulpen halen hun kracht voor de volgende bloei uit de dode bloemblaadjes en kunnen deze reserves in de bol opslaan.

Verschillende soorten wilde tulpen

Dwergtulpen zijn verkrijgbaar in alle kleuren behalve blauw. Tulp tarda is vooral bekend om zijn (roomwitte) bloemen. Tulp Linifolia en Tulp praestans Fusilier hebben beide helderrode bloemen. Tulipa 'Shogun' en Tulipa 'batalinii bright gem' zijn echte aanraders voor liefhebbers van oranje en gele tulpen. Ben je iets speciaals van plan? Kies dan voor de rode en witte wilde tulp Pinocchio in onze bloembol Pizza 'Pinocchio' & Anemone 'white splendor' met zijn prachtige rode en witte bloemblaadjes.

botanische_tulpen

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.