De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Alles over Gladiolen

Op zoek naar iets indrukwekkends voor in de tuin? Dan zijn Gladiolen echt iets voor jou. Gladiolen hebben prachtige groene stelen met opvallende bloemen in allerlei kleuren. Of je nu op zoek bent naar felle kleuren, zoals geel, oranje of rood of liever de wat zachtere kleuren als wit, roze of paars, de Gladiool heeft het allemaal! 

Gladiolen combineren

Je kan prachtige plantcombinaties maken met Gladiolen, maar met wat? Ze zijn prachtig met andere zomerbloeiers, zoals Dahlia’s, Zantedeschia’s (Aronskelken), Anemonen of Liatris. Gladiolen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar trekken ook vlinders en bijen aan, waardoor je niet alleen van de bloemen geniet, maar ook van deze prachtige beestjes. 

Gladiolen planten

Gladiolen zijn gek op zon, dus voor het beste resultaat plant je gladiolen op een zonnige standplaats. Tijdens de groei willen Gladiolen graag regelmatig water. 

Let tijdens het planten op dat je een plantafstand houdt van zo’n 10 centimeter. De ideale plantdiepte is 7 tot 10 centimeter diep. Doordat Gladiolen wel 100 tot 150 centimeter hoog worden, staan ze prachtig achteraan in de border. De Gladiolen groeien namelijk recht en hebben aan beide kanten bloemen, een echte eye catcher dus! Gladiolen zijn niet winterhard, waardoor ze in de herfst gerooid moeten worden en dan kan je ze vorstvrij bewaren. Daarom is het belangrijk om de Gladiolen pas na de laatste vorst te planten!

Eerder genieten van Gladiolen

Wil je al vroeg genieten van Gladiolen? Plant de gladiolen dan begin april in een pot en zet deze op een warme plek. Zo kun je namelijk de Gladiolen alvast voortrekken. De bloembollen beginnen alvast uit te lopen, zodat ze een voorsprong krijgen. Vanaf half mei (na de laatste vorst) kun je de Gladiolen met pot naar buiten verplaatsen, maar je kan ze ook met pot en al ingraven in de border. Zo kun je pot in het najaar makkelijk opgraven en de bloembollen vorstvrij bewaren (op een plek waar het 5 tot 10 graden is). 

Gladiolen als snijbloem

Doordat Gladiolen lange stelen hebben, zijn ze perfect om af te snijden. Hierdoor kun je ook in huis genieten van deze prachtige zomerbloeier. Let hierbij op dat je de Gladiolen niet te dicht bij de verwarming zet, op de tocht, in direct zonlicht of vlakbij fruit. Dit zorgt er namelijk voor dat ze korter staan. 

Alles-over-gladiolen-sub

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.