De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Alles over Dahlia’s

Een van de bekendste Zomerbloeiers is de Dahlia. De Dahlia is echt een dankbare plant in de tuin. Hoe beter je ze verzorgt, des te meer je geniet van een uitbundige bloei. Oorspronkelijk komen de Dahlia’s uit Mexico. Dit verklaart dan ook waarom de Dahliaknollen niet winterhard zijn. Naast de toepassing in de tuin, zijn diverse Dahliasoorten bij uitstek geschikt voor gebruik als potplant op het terras of balkon. Wist je dat Dahlia’s ook zeer geschikt zijn als snijbloem? Hierdoor geniet je ook in huis van deze kleurrijke zomerbollen. De Dahlia is een van de meest kleurrijke Zomerbloeiers en laat zich ook heel goed combineren met Vaste Planten. Door de veelzijdigheid is de Dahlia een erg populaire en belangrijke zomerbloeier. Er zijn veel verschillende kleuren en bloemsoorten. Hieronder lichten we een selectie van ons Dahlia-assortiment uit.

Anemoonbloemig

De Anemoonbloemige worden ook wel tot de halfgevulde Dahlia’s gerekend. De bloembladeren zijn een beetje opgebold, zodat het een effect krijgt als een kussentje. De kleur van het hart van de Dahlia staat vaak in contrast met de bloembladeren. Bekende types van deze Dahliasoort zijn de Dahlia Freya’s Paso Doble of Dahlia Polka.

Alles-over-Dahlias-Anemoon

 

Cactus

De grootste van de familie Dahlia is de Cactusdahlia. Ze bestaat uit grote gevulde bloemen, soms zelfs zo groot als een kinderhoofdje. De bloemen lijken een beetje op een ster, omdat ze spitse bloemblaadjes hebben. Deze soort kan wel tot 1 meter hoog worden. Voorbeelden van de Cactusdahlia zijn de Dahlia Gelber Vulcan en Dahlia Okapi’s Sunset.

Alles-over-Dahlias-Cactus

 

Decoratief

De Decoratieve Dahlia’s kunnen met gemak een meter hoog worden, maar er zijn ook kortere varianten. Ze hebben net als de Cactussoorten grote, gevulde bloemen, maar bij deze soort zijn de bloemblaadjes wel breder en hebben ze een wolfachtige vorm. Voorbeelden van deze soort zijn de Dahlia G.H. Lammerse, Dahlia Arbatax of Dahlia Arabian Night.

Alles-over-Dahlias-Decoratief

 

Enkelbloemig

De Enkelbloemige Dahlia’s zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Deze soort is zeer geschikt om te planten in potten, bloembakken of een mooi plekje in de border. Bekende soorten van de Enkelbloemige Dahlia’s zijn de Dahlia American Pie, Dahlia Pulp Fiction of Dahlia Topmix Bambino.

Alles-over-Dahlias-Enkelbloemig

 

Gallery

Wanneer je op zoek bent naar laagblijvende Dahlia’s, dan kun je het beste kiezen voor de soort Gallery. Deze bloemen hebben een hoogte van 25 tot 45 centimeter, waardoor ze zeer geschikt zijn om te planten in perken, borders of in pot. Een bekende dahliaknol uit deze soort is de Dahlia Gallery Bellini.

Alles-over-Dahlias-Gallery

 

Pioenbloemig

Zoals de naam al zegt lijken de Pioenbloemige Dahlia’s een beetje op een pioen. Deze bloemen hebben een open hart en zijn halfgevuld met bloemblaadjes. Bekende Dahlia’s van deze soort zijn de Dahlia Bishop of Oxford, Dahlia Bishop of Leicester en Dahlia Bishop of Llandaff.

Alles-over-Dahlias-Pioenbloemig

 

Pompondahlia

De pompondahlia wordt zo’n 1 meter hoog. Het voordeel van deze soort is dat ze goed tegen regen kunnen, dit kan namelijk voor de grootbloemige Dahlia’s nog wel eens voor problemen zorgen. De Pompondahlia heeft kleine, bolvormige bloemen in de vorm van een pompon. Een bekende Dahlia uit deze soort is de Dahlia Stolze von Berlin. 

Alles-over-Dahlias-Pompon

 

Uiteraard zijn dit niet alle soorten Dahlia’s die wij in ons Dahlia-assortiment hebben. Voor een compleet overzicht kun je naar onze Dahlia-pagina. Weet je al precies wat voor Dahlia’s je wil hebben? Dan kan je gemakkelijk zoeken met onze filter. Zo maak je bijvoorbeeld een zoekfunctie aan van een bepaalde bolsoort, bloemkleur of bloeihoogte. 

Dahliaknollen voortrekken

Je kunt ervoor kiezen om de Dahlia’s voor te trekken. Dit is mogelijk door de knollen in maart in een pot te planten en hem op een warme plek te zetten. De knollen kun je gewoon in potgrond planten. Door de warmere temperatuur gaan de knollen alvast uitlopen. Belangrijk is wel om de Dahlia’s tot de laatste vorst binnen te houden, want Dahlia’s kunnen absoluut niet tegen de vorst! Meestal is de laatste vorst rond half mei, ook wel IJsheiligen genoemd. Wanneer de laatste vorst geweest is kun je de Dahlia’s buitenzetten. Let erop dat je de Dahlia in pot voldoende water geeft. 

Dahliaknollen planten

Vanaf half mei, als de laatste vorst geweest is, kun je de voorgetrokken Dahlia’s in de volle grond planten. Doe dit in voedzame grond op een zonnig plekje. Wanneer ze te veel schaduw krijgen, dan geven ze waarschijnlijk minder bloemen. De lage Dahliasoorten kun je ook makkelijk in een pot planten. Let er wel op dat de potten groot genoeg zijn, zodat de kans op uitdroging minimaal is. De Dahliaknollen die nog niet voorgetrokken zijn kun je na de laatste vorst planten. Deze zullen aan het einde van de zomer gaan bloeien. De voorgetrokken Dahlia’s zullen hun eerste bloemen in juli laten zien. 

Alles-over-Dahlias-sub

Dahlia’s als snijbloem

Niet alleen in de tuin zijn Dahlia’s prachtig, maar ook in huis maken ze jouw interieur helemaal af. Wil je de Dahlia’s uit je tuin afsnijden? Dan hebben we nog een aantal tips voor je. Het beste is om de Dahlia’s vroeg in de ochtend of ’s avonds laat af te snijden, want dan zijn ze in de beste conditie. Gebruik hiervoor een scherp mes. Let op! Snijd Dahlia’s pas af als ze geopend zijn, in de vaas zullen ze waarschijnlijk niet meer uitkomen. Zorg ervoor dat de vaas goed gevuld is met lauw water, Dahlia’s zijn namelijk erg dorstig. Verwijder de bladeren van de steel voordat je de Dahlia’s in de vaas zet. Om de Dahlia’s zo lang mogelijk te laten staan raden we aan om in het water een paar druppels chloor te doen en het water om de dag te verversen. Let erop dat je de Dahlia’s binnen niet in de volle zon zet!

Van maart tot en met mei kun je Dahliaknollen bij ons bestellen. Welke soort is jouw favoriet? Bekijk ze allemaal in ons Dahlia-assortiment!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.