De beste bolmaten
100% Bloeigarantie
Van de beste kwekers
+31 252 258 242

Alles over Begonia’s

Een zomerbloeier die prachtige felle kleuren heeft, is de Begonia. Met de kleuren geel, rood, roze, oranje en wit zorgen ze voor een kleurenexplosie in je tuin, border of op het balkon. In ons assortiment vind je de Knolbegonia. Zoals je al uit de naam haalt, groeit de bloem uit harige bruine knollen. Soms wordt het ook wel bolbegonia genoemd, maar eigenlijk is deze naam dus onjuist. We onderscheiden de Knolbegonia in twee typen: rechtopgroeiende en hangende (pendula) Begonia’s. Beide zijn beschikbaar in verschillende kleuren en is dus echt een aanwinst voor je zomertuin of balkon.

Hoe plant je de Knolbegonia?

Begonia’s zijn makkelijk te planten en bloeien tot aan de eerste nachtvorst. Na de laatste vorst is het tijd om de Begonia’s te planten. Let op! De knollen hebben een boven- en onderkant, waardoor je wel moet opletten als je ze plant. Bijna altijd zie je een holle en een bolle kant. De holle kant is de bovenkant, dus deze kant wijst naar boven. Zorg ervoor dat de Begonia’s niet volop in de zon komen te staan, dan is de kans op bladverbranding namelijk zeer groot. Je hoeft de knollen niet diep te planten. Zo’n 2 centimeter grond bovenop de knol is al voldoende. Houd een plantafstand van 25 tot 30 centimeter met de andere Begoniaknollen. Tijdens het groeien is het erg belangrijk dat de Begonia’s voldoende water krijgen, zodat de grond vochtig blijft.

Begonia’s in een pot planten

Begonia’s zijn ook perfect voor in pot te planten. Wanneer je dit doet gelden dezelfde regels; 2 centimeter grond bovenop de knollen is voldoende. Zorg wel voor ruime bloempotten. Niet omdat de Begonia zo ontzettend groot wordt, maar juist voor het water. De Begonia heeft namelijk aardig wat water nodig en zo voorkom je uitdroging. Nog een tip; vul de pot niet helemaal tot de rand met grond, maar laat nog een centimeter over. Dit is namelijk een stuk makkelijker als je water geeft. 

Alles-over-Begonias-sub

Begonia’s voortrekken

Wanneer je eerder in de zomer van Begonia’s wil genieten, dan is het mogelijk om ze vanaf maart al voor te trekken. Voortrekken houdt in dat je het groeiseizoen gaat vervroegen, waardoor de Begonia’s eerder in de zomer in bloei staan. Je kan de Begoniaknollen voortrekken door ze in maart al in pot te planten. Zet ze vervolgens op een warme plek, zoals bijvoorbeeld in de vensterbank of in een kas. Na de laatste nachtvorst, ook wel IJsheiligen genoemd, kun je de Begonia’s uit de pot halen en in de tuin planten. Natuurlijk kun je ze ook in de pot laten zitten en in de pot verplaatsen naar buiten. Zorg er wel voor dat je de voorgetrokken Begonia’s niet in direct zonlicht zet, maar juist een beetje in de schaduw. Na een aantal dagen kunnen ze wel in de zon staan. Dit heeft te maken met dat het blad binnen wat zachter geworden kan zijn en het dus weer hard moet worden buiten. Op deze manier voorkom je bladverbranding. 

Overwinteren

De Begonia’s zijn niet winterhard, waardoor je ze voor de eerste vorst moet rooien. Wanneer je dit niet doet, gaan de bollen in de grond rotten. De hele zomer geeft de Begonia prachtige bloemen, maar zodra de nachten kouder worden gaan de bladeren afsterven. Dit is het seintje dat het tijd is om de knollen te rooien. Wanneer je de knollen rooit, knip je de stengels een paar centimeter boven de knol af. Maak vervolgens de knollen schoon. Dit doe je door de grond van de knol te halen. Helemaal schoonmaken is dan weer niet nodig bij de Begonia. Net als de Dahlia’s bewaar je de knollen op een vorstvrije plek. Leg ze in een krat of doos, het is onnodig om ze helemaal in te pakken. De ideale temperatuur voor de knollen is tussen de 5 en 10 graden. Vanaf maart is het weer mogelijk om de Begonia’s voor te trekken. Mocht je ze niet willen voortrekken, dan kun je natuurlijk wachten tot de laatste nachtvorst en ze dan planten. Zo geniet je jarenlang van de prachtige Begonia’s!

Voor wlke Begonia ga jij? Wanneer je naar ons Begonia-assortiment gaat, zoek je gemakkelijk met de filter op bloemkleur, bloeihoogte, geschikt voor in pot of als snijbloem en nog een heleboel andere productspecificaties. Zo helpen we om de perfecte Begonia voor jou te vinden!

Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.